е намирам рационално обяснение за атаката на Делян Пеевски към президента Радев". Това заяви в предаването "Без претенции" по Дарик радио политологът и бивш председател на Стратегическия съвет на президента Александър Маринов. По думите му е смешно председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски да обвинява президента Румен Радев в корупция, имайки предвид богатата му биография на тази тема.

"Това е много странно поведение, защото все пак Делян Пеевски е един от ръководните представители на ДПС. А такъв агресивен, да не кажа просташки стил на поведение, не е характерен за движението. По този начин той създава и сериозни проблеми на ДПС", на мнение е политологът.

Той бе категоричен, че каквито и да са мотивите на Пеевски, вече оттук насетне връщане назад няма - трябва да се разнищят тези неща, да се изясни истината и тогава, по думите му, има само две възможни последици - или ако тези твърдения се докажат, хората, които са замесени, да носят отговорност, или ако не се докажат, самият Пеевски и неговите "помагачи" да носят отговорност - най-вече политическа.

"Дори в България не е приятно да си доказан лъжец и клеветник", посочи Александър Маринов.

Запитан как според него ще се развие този скандал, политологът отговори така: "Президентът според мен вече съвсем ясно изрази своята позиция. Компетентните органи по много случаи се самосезират, освен това вече имаме информация от МВР, които казват, че имало сигнали, били изпратени в прокуратурата. Прокуратурата, доколкото знам, провежда някакви действия. Тоест не бива да става така, както се получи през 2020 г., когато имаше подобна атака срещу президентството, когато бяха обвинени един секретар и един съветник на президента. Тогава всичко тихомълком приключи, но никой не пое отговорност".

По отношение на евентуалната поява на политически проект, оглавен от президента, Александър Маринов коментира, че нормалният начин за създаване на политическа партия е, когато се събират хора, съмишленици, и се организират, а не, защото някой просто е решил да направи политическа партия.

"Продължавам да бъда убеден, че ще се появи не една алтернатива, а различни нови формации. Една от тях е много вероятно да бъде такава формация, която споделя ценностите, целите и начина на правене на политика, които показва вече 7 години президентът. Но това не означава, че той ще прави партия. Много по-вероятно е, ако такива хора се съберат, самоорганизират", посочи политологът.

Запитан дали според него Радев ще се включи в активната политика, Маринов отговори: "Доколкото го познавам, той ако няма някаква извънредна ситуация, няма да изостави своя пост на държавен глава и да тръгне към попрището на партиен лидер. Но какво ще бъде политическото му бъдеще зависи не само от това какъв пост ще заема, големият въпрос е дали с него ще вървят достатъчно много хора".

Политологът коментира и избора на нови конституционни съдии, като го определи като "неудачен", първо защото е бил претупан, и второ защото е нарушил току-що приет текст на Конституцията.

"Самите нови конституционни съдии се оказват в едно доста неудобно положение да се произнасят по казус, който засяга тях лично", допълни Александър Маринов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм