Коледна работилница за деца в димитровградската библиотека и цикъл коледни концерти за деца на забавно-духовия оркестър за възпитаниците на местните детски градини са част от празничната коледно-новогодишна програма на общината тази година.


Днес и утре, от 15ч. до 17ч., децата могат да се включат в Коледната работилница на градската библиотека „Пеньо Пенев“.


В зала „Жул Леви“ цикълът от 4 коледни концерти за деца на Забавно-духовия оркестър продължават на 13 и 14 декември, от 10.30 ч., за възпитаниците на детските градини „Пролет“ и „Радост“. На 6 и 7 декември оркестърът представи популярни коледни пиеси пред публиката от детските градини „Приказка“ и „Осми март“.


Традиционната Коледна изложба на димитровградски художници ще бъде открита на 15 декември от 17.30ч. в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“. Половин час по-рано същия ден в зала „Гросето“ е награждаването на победителите от общинския конкурс за илюстрация на приказка. 


Първа премиера на общинския театър „Апостол Карамитев“ с постановката за деца  „Малкото призраче“ е насрочена за 17 декември в зала „Жул Леви“, като са планирани  две представления- от 10ч. и от 11.30ч. Поради ограничения брой на местата в залата, входът е с покани, които могат да бъдат получени от Историческия музей. 


Традиционната „Коледна трапеза“ с типични за празника кулинаарни изкушения тази година ще е на 18 декември. От 10.30 ч. на площад „България“ в изложението ще бъдат показани типични за коледната трапеза храни и продукти. От читалищата в общината са подготвили демонстрация как се приготвят обредни коледни хлябове по автентичен обичай, а от селата, в които се провеждат кулинарни празници, ще представят на специално изложение своите характерни ястия. 


Победителите от другата традиционна за Димитровград проява- конкурсът за украса на коледен кът „Магията на Коледа“, ще бъдат наградени на 20 декември, от 11 ч., в залата на 2-я етаж в общината. Същият ден от 17ч. в библиотеката е планиран Коледен концерт пиано от възпитаниците на школата по пиано към Детски и младежки център. 


Също традиционен за декемврийската програма на Димитровград вече над 15 години е Общинският семеен конкурс за изработване на сурвачка. Победителите тази година в различните категории ще бъдат наградени на 22 декември от 17ч. в Исторически музея. В церемонията ще бъдат отличени също участниците и победителите в конкурса за есе "Коледа за мен е...". 


По традиция на централния площад „България“  на прага на старата и новата година е планирана концертна програма от 23.30ч. В празничния хоровод ще се включи фолклорен оркестър, а от общината са предвидили червено вино за празнична наздравица за дошлите на площада граждани.