На 26-ти януари 2023 г. стартира първата по рода си европейска гражданска инициатива „Европа без тютюн“ и подписка в нейна подкрепа. Това е призив за постигане до 2030 г. на околна среда без тютюн и първо европейско поколение без тютюн. Организатор за България е “Коалицията за живот без тютюнев дим”. Държавите в Европейския съюз трябва да съберат общо един милион подписа за една година. За България необходимите подписи са доста по-малко – около 12 000. Д-р Гергана Гешанова, председател на УС на коалицията, разказа повече за инициативата.

Тя сподели, че събирането на подписите ще продължи онлайн до 16-ти януари 2024 г., като целите са да се стимулира намаляването на тютюнопушенето и да има законодателни промени в България. Страната ни е една от малкото в Европа, където все още могат да се видят реклами на цигари. Освен това, в много държави на континента е забранено тютюневите изделия да са видими.

Задържаха 130 кг тютюн за наргиле на „Капитан Андреево“

Гешанова добави, че въпреки че по закон не е позволено да се продават цигари на лица под 18 години, това става много лесно в България. Страната ни е на първо място по пушене в Европа, като това е така и сред младите.

Могат ли да се спрат продажбите на тютюневи изделия на новото поколение, родени след 2010 г., и какво е влиянието на тютюневите изделия върху природата, чуйте в звуковия файл.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм