Пловдивската болница “Еврохоспитал“ е една от малкото в страната и единствената в града, в която се извършва пластика на предна кръстна връзка. „Това е сериозна патология и ако не бъде възстановена бързо, води до износване на коляното и следва ранна артроза. В някои случаи, само изкуствената става е решение", обясни в предаването на Дарик „Най-добрите болници и лекари“ началникът на ортопедичното отделение Д-р Свилен Шидеров

Проблемът все по-често се среща и при млади хора, обясни специалистът. Пластиката е свързана с изцяло подновяване на старата кръстна връзка на ставата. „Спортистите се възстановяват почти веднага, но с подходяща рехабилитация всички пациенти се изправят бързо на крака. Поставянето на имплантите обаче не се покрива като разход от здравната каса, а в ортопедичното отделение имаме средно по 2 случая на седмица“, уточни Д-р Шидеров.

Миниинвазивната хирургична процедура се извършва с помощта на артроскоп. Лекарите правят малък разрез с големина до 5 мм. за артроскопа, към който са прикрепени камера и лампа, свързани с телевизонен екран. Втори разрез позволява преминаването на артроскопските инструменти. В повечето случаи този метод се оказва много по-точен от традиционната „отворена“ хирургична намеса и позволява да бъдат огледани места, недостъпни при друг вид интерверции. По време на процедурата се фиксират  резорбируеми винтове.

Д-р Свилен Шидеров е известен и с една от най-сложните операции за смяна на глезенна става. В УМБАЛ “Еврохоспитал“ се извършват всички спешни ортопедични и травматологични интервенции, при спазване на наложените епидемиологични мерки. Има немалко пациенти със сериозни онкологични операции, както и страдащи от „болестта на Чандлър“ . 

„Идва зимният сезон и съветвам отново възрастните хора да внимават при поледици, защото в практиката си съм имал дежурства с по 60-70 пострадали на ден, които минават през спешния кабинет“, апелира лекарят.  

За едни от най-сложните интервенции в съвременната ортопедия разказва пред Дарик радио началникът на ортопедичното отделение УМБАЛ “Еврохоспитал“ Д-р Свилен Шидеров.

Специализираното предаване "Най-добрите болници и лекари" се излъчва в кампания на Дарик радио за Пловдив и Южна България.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

Асистент продукция и водещ: Галина Георгиева