
Пред нови предизвикателства са поставени хората, които обичат да правят домашно вино и ракия. Ако искат сами да си приготвят алкохолните напитки – една утвърдена традиция у нас – ще трябва и сами да отглеждат плодовете. Това е записано в напълно новия Закон за виното и спиртните изделия, съобщава Петко Събев от Националното сдружение „Българска домашна ракия“.
Проектът е подготвен от Министерството на земеделието и храните и е публикуван за публично обсъждане до 15 октомври.
Основната цел е да се въведат по-ясни и строги регулации върху количеството домашно вино и ракия, което може да се произвежда за лична употреба.
В мотивите се уточнява, че приемането на закона е свързано с изпълнението на изисквания на Европейския съюз.
По-малко домашно вино
Най-съществената промяна засяга производството на вино. Предвижда се твърд лимит от 5 хектолитра (500 литра) годишно на домакинство за „семейна консумация“, пише mediapool.
Това е наполовина от сега позволеното количество – до 10 хектолитра (1000 литра), без задължение за подаване на декларации към Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).
Ракия – без промяна в количеството
При домашната ракия ситуацията е различна. Запазва се досегашното правило за максимум 30 литра ракия на домакинство годишно с намален акциз – норма, въведена със Закона за акцизите и данъчните складове. Новият законопроект единствено я потвърждава като окончателен лимит.
Петко Събев обаче подчертава, че България е единствената страна в ЕС, която облага с акциз домашната ракия.
Вече сами трябва да произвеждаме и берем плодовете си
Най-драстичната промяна е, че за да прави човек домашно вино или ракия, вече трябва и сам да произвежда плодовете, обяснява Събев.
„Това ще съсипе хиляди дребни производители на грозде и плодове. Вече няма да могат да продават на когото искат, освен ако купувачът не е регистриран винопроизводител. Ние сме единствената държава в Европа, която плаща акциз за алкохол за лична консумация“, заяви той пред NOVA.
Хармонизиране с ЕС
В мотивите към проекта е записано, че промените се правят с цел съобразяване с европейските правила за производство, етикетиране и предлагане на спиртни напитки.
Предвиждат се нови дефиниции и изисквания за традиционни продукти като ракия и мастика.
Законът дава и по-ясни правомощия на контролните органи, като са включени санкции за нарушители. Същевременно се намалява административната тежест – производителите на вино ще водят по-малко документи и дневници, става ясно от мотивите.