Последното нещо, което трябва да направи България в момента, е избори. Надявам се правителството и министрите да получат своето доверие и да го защитят. Това заяви в Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно с еврокомисаря за работните места и социалните права Никола Шмит и министъра на социалната политика Георги Гьоков откриха 10-то юбилейно издание на Европейския форум за социална и солидарна икономика. Гьоков изказа мнение, че ако не се приеме актуализацията на бюджета, има риск за увеличението на пенсиите от юли. Европейскта комисия през следващата година ще излезе с общи условия, които да насърчат социалната икономика на всички нива. Това каза еврокомисар Шмит.
================================

Общински съветнички от Брацигово са подали до полицията сигнал за вандалски посегателства, които според тях са опит за сплашване. В петък с метален предмет било разбито стъкло в дома на Костадинка Найденова. Същата вечер били изпочупени и стъклопакети в новострояща се сграда, собственост на Мария Мадарова. Двата инцидента, станали в един и същи ден, се случват след съпротивата на двете съветнички срещу спорен проект за соларен парк в местността Грамадите. Мадарова и Найденова са членове на Постоянната комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество към Общинския съвет в Брацигово. Полицията разследва извършените посегателства. Направени са огледи на място.


==================================

Новата система за таксуване в зоните за платено паркиране ще стартира в Димитровград от 1 юли, предупреждават от общината. Системата ще позволява плащането да става вече и чрез SMS. За удобство на гражданите ще има още три варианта за разплащане: чрез мобилното приложение Mobzzo, чрез предварително закупен електронен билет от определени търговски обекти в града  и  досегашният - чрез паркомат. Новата система позволява в последствие да се надгражда.
================================

Семейството на Славка и Димитър Джуканови от пазарджишкото село Паталеница са сред доброволните кръводарители, които от години безвъзмездно кръводаряват. За добрия им пример съобщиха от Областната болница в Пазарджик. Димитър е давал кръв общо 30 пъти, а съпругата му - 28. На 27 май двамата за пореден път дарили кръв заедно. Двамата съпрузи са категорични, че докато са здрави, ще продължават да даряват кръв, защото това е помощ, която спасява живот и не изисква усилия, а само желание. Нещо повече - те се опитват да убеждават и други хора да последват примера им. С 312 са се увеличили кръводарителите, които са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик през първите 5 месеца на 2022-ра в сравнение със същия период на миналата година. От началото на годината те са 2131, сочат данните на отделението.


===============================

След 30 години випускници подариха звезда на училищетето си. Сертификатът с координатите на звездата, която носи името на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян, беше връчен на директорката Росица Шехова. Първият випуск на Бизнес колежа към школото, бивши и настоящи учители присъстваха на кратката, но емоционална церемония. В посланието си випускниците написаха: „Днес всеки един от нас има своя звезден път! Началото на този път е нашето училище. 30 години по-късно, вървим по него с благодарност за всяко знание, търпение, подадена ръка. Една звезда с любов оставяме сега. Да води и зове …към светли бъднини!“.
=================================

С романтичен жест към своята съпруга по повод първата годишнина от сключения граждански брак през 2021 г. на огромен билборд в Димитровград Георги Гочев засвидетелства отново любовта си към своята Нора. Публичното обяснение мъжът осъществи с подкрепата на общината, след като изпратил до кмета Иво Димов писмо с молба да ползва на конкретна дата общински билборд, разказват от администрацията. Нора и Георги сключват граждански брак на 19 юни 2021 г. в Димитровград. Преди това те са заедно три години. На 17 януари 2020 г. Георги предлага на Нора да стане негова съпруга на връх Снежанка и тя казва "Да". Следват две планирани дати за сватба, но пандемията и мерките тогава отлагат тържествата до юни 2021 г. Пожелаваме на Георги и Нора много щастливи и споделени години заедно, коментират от димитровградската администрация. Дарик радио се присъединява към пожеланията.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Живка Тодорова