Последното нещо, което трябва да направи България в момента, е избори. В условия на криза, и на война ние отново ще изпаднем на последните места на всички европейски класации.  Надявам се утре Правителството и министрите да получат своето доверие и да го защитят. Това заяви в Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно с еврокомисаря за работните места и социалните права Никола Шмит и министъра на социалната политика Георги Гьоков откриха 10-то юбилейно издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика.

Тома Биков: Очакванията ни са, че вотът на недоверие ще бъде успешен

Илияна Йотова подчерта още, че очаква всеки момент да се събере Комисията по външна политика и да излезе с позиция за РСМ във връзка със Съвета, който започва само след няколко дни в Брюксел.

„Часът на анализаторите”: Политическата криза – сега накъде?

Ако се разразят политически, а не експертни дебати, не очаквам нищо от утрешното заседание на НС, коментира социалният министър Георги Гьоков. По думите му, в рамките на този парламент съставянето на ново правителство ще е доста сложно и ако не се приеме актуализацията на бюджета, има риск за пенсиите.

Отцепилият се варненски депутат: Не знам дали други от ИНТ ще ме последват

В Пловдив вицепрезидентът заяви още, че много се надява съвсем скоро да станат факт съответните разрешения от ЕК, за да тръгнат най- накрая оперативните програми, които втора година с в застой, както и новите проекти по Плана за възстановяване и важно място там трябва да бъде отредено на социалната икономика.

Луна присъства на учредяването на „Български възход“

По време на първото си официално посещение в България, еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит заяви, че ЕК през следващата година ще излезе с общи условия, които да насърчат социалната икономика на всички нива.

Затова Европейската комисия реши да изведе на преден план Плана за развитие на социалната икономика, за да подкрепи и насърчи инвестициите в социалните в социалните предприятия и кооперативите. Необходимо е да разширим мащаба на социалната икономика и да я свържем с образованието и обучението“, добави Никола Шмит.

Утре той ще се срещне с министрите на финансите и образованието - Асен Василев и Николай Денков, както и с представители на ресорните парламентарни комисии.

В рамките на събитието, което се провежда от 20 до 23 юни в Международния панаир в Пловдив, над 100 социални предприятия, кооперации и неправителствени организации от България и чужбина ще представят своите продукти и услуги. В изложението ще се включат и повече от 50 компании от конвенционалния бизнес, които ще запознаят аудиторията с политиката си за корпоративна социална отговорност.

Новините от Пловдив