Семейството на Славка и Димитър Джуканови от пазарджишкото село Паталеница са сред доброволните кръводарители, които от години безвъзмездно кръводаряват. За добрия им пример съобщиха от Областната болница в Пазарджик. Димитър е давал кръв общо 30 пъти, а съпругата му - 28. На 27 май двамата за пореден път дарили кръв заедно.

Директорът на НЦТХ не знае, че у нас има търговия с кръв

Димитър Джуканов започва да дарява кръв през 1997 г., когато е войник в казармата. Оттогава не е спирал да кръводарява, понякога по повече от един път в годината. Славка Джуканова е кръводарител от 2005 г. Тя също е давала кръв и по 2-3 пъти годишно.

Двамата съпрузи са категорични, че докато са здрави, ще продължават да даряват кръв, защото това е помощ, който спасява живот и не изисква усилия, а само желание. Нещо повече - те се опитват да убеждават и други хора да последват примера им. Убедени са, че ако всеки здрав човек отдели 30 минути, за да даде кръв, няма да се стига до кампании и призиви за помощ за тежко болни или пострадали пациенти.

Във Варна отличиха жена, дарила над 100 пъти от кръвта си

Припомняме, че миналата седмица се стигна да поредната такава ситуация - две родилки с рядко срещаната кръвна група В отрицателна се нуждаят от преливания, а се оказа трудно да се намерят достатъчно количества.

С 312 са се увеличили кръводарителите, които са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик през първите 5 месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година. От началото на годината до края на месец май те са 2131, докато през 2021 г. са били 1819, сочат данните на отделението. От тях 1713 са мъжете и 418 са жените. 69 са най-младите кръводарители, които са на възраст до 20 години, а 53-ма над 60-годишна възраст, съобщават от МБАЛ-Пазарджик. Доброволните кръводарители от началото на годината са 95.

Всички новини от Пазарджик

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм