Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов официално няма да е депутат. ЦИК одобри подаденото от него заявление, с което той се отказва да бъде посочен като избран за народен представител от два района - в София и Пловдив. Освен Борисов, още двама кандидати на ГЕРБ - СДС се отказват от депутатските си места - това са Иван Грънчаров и Иван Миховски от 11 МИР Ловеч. Николай Събев - бившият министър на транспорта, който водеше листата на „Продължаваме Промяната” в Русе също се отказа да е народен представител, като заявлението му бе прието от ЦИК. 

Три от деветте депутатски мандата за Пазарджишки регион печели ГЕРБ-СДС, показват окончателните резултати от вота, оповестени от Централната избирателна комисия. По двама свои представители ще имат в Парламента ДПС, която е втора по резултати в областта, и "Продължаваме промяната". По един остават за БСП и "Възраждане". Вече са почти сигурни и имената на бъдещите депутати, макар да не са изключени рокади в последния момент.

В 9-ти МИР-Кърджали ДПС получава 4 мандата. 5-ият отива при „Български възход“. 

В 29-ти МИР-Хасково 8 мандата се разпределят по следния начин: ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ получават по два мандата, а ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“ – по един мандат.
=====================================

Променя се статутът на части от държавни имоти, използвани от „Гранична полиция“ в Любимец, Свиленград и Ивайловград, реши Министерският съвет. Правителството обяви части от имоти - публична държавна собственост за частна държавна собственост. Сградите в имотите вече не се използват по предназначение, поради опасност от самосрутване. Зданията ще бъдат премахнати, а средствата за това ще бъдат поети от МВР, гласи решението. Министерският съвет реши също да отнеме земеделски земи в Хасковско от Министерството на отбраната и да ги включи в Държавния поземлен фонд. Предмет на акта са 9 поземлени имота в община Харманли, в местностите ,,Станково дере“ и ,,Ламуржата“. Имотите са с отпаднала необходимост.
=======================================

В Пловдив двупосочно движение се въвежда от днес в северното платно на бул. „Хаджи Димитър“ между кръстовищата с ул. „Царевец“ и ул. „Лерин“. Целта е да се облекчи трафикът, докато приключи реконструкцията на южното платно от пътния участък, съобщават от общината. Досега моторните превозни средства заобикаляха по обходни маршрути. Автобусите по линии №12, 26, 29 и 222 на градския транспорт в посока от кв. „Хр. Смирненски“ и кв. „Прослав“ ще възстановят маршрутите си, но няма да спират след кръстовището с ул. „Атон“. Новата временна организация на движение е обозначена със съответните пътни знаци. Призовават се водачите на моторни превозни средства да шофират внимателно и със съобразена скорост.

В Асеновград пък се въвежда еднопосочно движение на ул. „Скалата” в участъка от ул. „Богомилска” до ул. „Асенова Крепост”. Към настоящия момент на двете улици се извършва основен ремонт и след приключването му, ще се осигури достъп през кръстовището до EVN по ул. „Богомилска“, до кръстовището на ул. „Цар Иван Асен II“ в близост до железния мост. От общината в Асеновград съобщават за още една промяна в движението. На кръстовището на ул. „Велико Търново“ с ул. „Гоце Делчев“ предимството се прехвърля на ул. Велико Търново“, а ул. „Гоце Делчев“ ще бъде със знак СТОП, за се намали скоростта по нея и съответно да се даде предимство на влизащите в квартала от бул. „България“. Промяната ще се въведе от идния вторник, 11.10.2022 г.
====================================

Нови 15 нападения от мечки върху домашни животни и имущество са регистрирани през септември в Смолянско, съобщават от РИОСВ. Четири от нападенията са регистрирани в село Гълабово, по две има в Триград, Грохотно и Турян, а по едно - в районите на Сливка, Планинско, Жребово, Черешово, Чокманово и Широка лъка. Пострадали са крави, телета, овце и кози, като тяхната бройка надхвърля 20. Всички засегнати стопани ще бъдат обещитени от държавата.

Информации на Тина Соколова, Живка Тодорова, Искра Койчева, Адриан Кулев и Петър Тодоров