В Пловдив движението по новопостроения подлез „Модър-Царевец“ в район „Западен“ беше пуснато днес след дългогодишно чакане. Строителството му започна преди три години. Днес обектът беше открит от кмета Костадин Димитров. Строителството струва малко над 11 милиона лева. Подлез „Модър-Царевец“ е важен за града, тъй като свързва два района – „Западен“ и „Южен“. След затварянето и старта на реконструкцията на Бетонния мост, подлезът ще бъде една от изходните и входните точки за „Южен“. „Няма да режим лента, защото има още работа, но пускаме "Модър-Царевец, защото е важно“, каза кметът. Все още се работи по кръстовището с бул. „Хаджи Димитър” и „Солунска”. Там предстои да се изгради светофарна уредба. Това е и причината движението по „Модър-Царевец“ да бъде пуснато с временна организация на движението.

Защо агитираме хората да гласуват, като самите ние не сме сигурни дали има смисъл в това? Реторичният въпрос зададе от ефира на Дарик журналистът Георги Милков. Отказът и абдикацията от това да използваме гражданските си права, само защото сме отвратени от политическата реалност, води до още по-голямо затъване, коментира още той.

Основните предизвикателства пред изборите за Европейски парламент са свързани с работата с избирателните списъци. Това заяви в интервю за Дарик радио председателят на 16 РИК Пловдив-град Калоян Сухоруков. Членовете на секционните избирателни комисии (СИК) трябва да внимават с двата списъка, които ще са пред тях, свързани с изискванията за уседналост на избирателите, обясни Сухоруков. По отношение на обработването на изборните книжа, той каза, че не очаква значителни забавяния.

Tри общини в област Смолян въвеждат сух режим, заради предстоящите избори на 9 юни. Заповеди за забрана на продажба, сервиране и употребата на алкохолни напитки има издадени от кметовете на Доспат, Смолян и Неделино. Във въпросните райони се забранява и провеждането на масови мероприятия, като изключение се допуска само за предварително планираните семейни тържества. Забраната влиза в сила в деня за размисъл и е до приключване на изборния ден. 

Известната фотографка Соня Станкова представя днес пред публика изложбата си „MIO TEMPO“ – своеобразна ретроспекция на най-доброто в портретния жанр на своето фотографско изкуство. Автор на хиляди изображения в кариерата си, днес Соня стига до разбирането, че цикълът „Репортажни портрети в студио“ са фотографиите, които до голяма степен определят нейния личен фотографски портрет. Този цикъл е заснет в средата на 80-те години на XX век, снимките от него са представяни на национални и международни форуми и галерии. Изложбата се открива в 18:00 ч. в Постоянната експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градската художествена галерия, ул. „Артин Гидиков“ №11 в Стария град, и ще може да се види до 26 юни.

Богата програма подготвя Община Пещера по повод 10-годишнината от откриването на една от емблематичните си забележителности - крепостта „Перистера“. Вицепрезидентът Илиана Йотова ще е сред гостите на празненствата. От 17:00 ч. ще се има изложба от IV Национален пленер по живопис, демонстрация на бойни умения - стрелба с лък, хвърляне на копие и др. В 19:00 часа ще тръгне литийното шествие от храма „Света Петка“ до крепостта „Перистера“. Половин час по-късно на историческото място ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и просперитет на жителите на град Пещера. След това ще има спектакъл, фолклорни и класически изпълнения, а гвоздеят на вечерта ще бъде светлинно и огнено шоу на крепостта „Перистера“. То ще започне от 21:40 часа.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров