Кметовете на Карлово и на селата, пострадали от наводнението през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, ще затворят в сряда за един час Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“. Кметовете са изпратили писмо до министър-председателя Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, с което ги уведомяват за подготвяния протест и настояват за отпускане на малко над 38 милиона лева, които да бъдат използвани за възстановяване и укрепване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и околните села. Предупредителната едночасова блокада ще започне в 14:30 часа в сряда, 29 май, в село Кърнаре.

Дронове ще помагат в борбата с горски пожари на територията на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян. За целта са закупени 5 модерни апарата, които ще се използват за наблюдение и при пожари дават възможност да се придобие най-ясна представа за мястото и засегнатите от пламъците горски площи, коментира инж. Здравко Бакалов - директор на ЮЦДП. То разполага с 32 високопроходими автомобили, снабдени със системи за пожарогасене. През настоящата година се предвиждa закупуването  на още 5 нови противопожарни коли, с висока проходимост. В 35-те поделения на предприятието са създадени специализирани екипи с над 500 служители и работници, които обезпечават тези дейности. 

Насилник влиза в затвора за една година. 50-годишният мъж е нанесъл леки телесни повреди на 73-годишна жена, с която живеел на семейни начала в пловдивското село Старо Железаре. Между двамата често възниквали скандали. Установено е, че на 17 май мъжът нанесъл травми по главата и лицето на жената, а на следващия ден пострадалата успяла да напусне дома им, като отишла при свои близки в съседно село и подала сигнал в полицията. Мъжът е признал вината си. Наказанието му е наложено четири дни след извършване на побоя. Определението на съда е окончателно и е влязло в сила.

Младеж на 17-години е пострадал при катастрофа в Доспат, информират от полицията. Инцидентът се е случил на 26 май около 17:00 часа. Управлявайки АТВ без необходимата правоспособност, тийнейджърът губи контрол над превозното средство и се обръща с него. Вследствие на ПТП-то водачът е със счупени зъби и напукана кост на ръката. След оказана медицинска помощ е освободен за домашно лечение.

Табелки с „вълшебни фрази“ и къщички за книги „кацнаха“ в близкия до Пловдив град Куклен. Новите придобивки са съвместна идея на общината и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Инициативата цели по забавен начин да се насърчи интереса към книгите, грамотността и да стимулира любовта на  децата към четенето.

Близо 120 ездачи от Украйна, Турция, Гърция, Румъния и най-много от България мериха сили в Световна купа по прескачане на препятствия – две звезди и квалификация за Игрите в Париж. Турнирът се провежда в с. Царацово и е за деца, юноши, девойки, мъже и жени. Кулминацията на турнира, а именно Гран при за мъже и жени с височина на паркурите от 155 см, е с най-голям награден фонд и носи точки за ранглистата и за предстоящите Олимпийски игри във Франция. Купата на „Краси” вдигна победителят-Андреа Херк с кон Епсилон Де Рулар. Румънският ездач показа истинско майсторство и класа, и заслужено спечели надпреварата. Втори и трети завършиха също състезатели от Румъния-Лука Руксандариу с Джанго Де Хус и съответно Йонут Урсаче с Вегас. Бараж между шестима състезатели, които минаха основния паркур без наказателна точка определи носителя на титлата. Антон Дацински с кон Караско остана на четвъртото място, заради по-слабо време. Пети завърши Ангелос Тулупис от Гърция с Kaнандило. Шести е Ивайло Бонев (България) с Йонас.

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев и Искра Койчева