Новата електронно-билетната система в автобусите от градския транспорт на Пловдив ще е достъпна още през март. Това съобщи днес изпълнителният директор на фирма "Тикси" Николай Недялков. Компанията е ангажирана в проекта и вече над 80 автобуса са оборудвани с нови валидатори. „Системата ще се внедрява поетапно, като се очаква до август тя да бъде сертифицирана от НАП“, обясни Недялков. „Така функционалностите може да стартират преди официалното пускане на системата, за да имаме и обратна връзка с идеиза подобрение“, допълни той. Съвсем скоро ще стартира и мобилно приложение за градския транспорт и Синята зона в Пловдив, през което гражданите чрез банковите си карти ще могат да си купуват превозни документи, да следят разписанието на рейсовете и да виждат свободните места за платено паркиране. На брифинг в общината беше представен и пилотния проект за проверка и контрол на паркирането в „Синя зона“. Специален автомобил ще сканира и проверява колите в местата за платен престой, като в реално време ще се показва дали е заплатено дадено паркомясто. За целта проверяващият автомобил ще е снабден със специални камери, GPS, бордови компютър, разпознавайки марки, модели и цветове на превозните средства. При сканирането на регистрационните номера автоматично ще става ясен часът на паркиране и дали е платено на паркомат, чрез приложение или sms. Ще се следи и дали колата има издаден пропуск. В анализите ще излиза и доколко е натоварена дадена зона, дали има право шофьорът да паркира там, дали нарушава закона и т.н. Впоследствие чрез системата ще може да се връчва наказателно постановление за съответното нарушение. Самите проверяващи няма да слизат от автомобила, а системата ще им сигнализира, ако има неплатил, за да му поставят скоба. Един автомобил за един час проверява колкото служителите на общинското предприятие за цял ден, обясни Николай Недялков.

Община Пазарджик може да спести близо 4 милиона лева от лихви, ако ѝ бъде отпуснат поискания от Министерството на финансите безлихвен заем в размер на 11 милиона лева. Това каза днес кметът Петър Куленски. Тази сума би се натрупала върху старите, наследени от предходното ръководство на общината, задължения през следващите 3 години. Същевременно дълговете, и по-точно тези към държавата и НАП, поставят под риск получаването на десетки милиони лева по европейски програми. След като започне погасяването, това ограничение ще отпадне.

Вратарят Алекс Василев вече е част от тима на “Родопа” (Смолян). Стражът, който е юноша на “Спартак” (Пловдив) днес беше представен официално от старши треньора на “зелено-белите” Данаил Бачков пред новите си съотборници, с които проведе и първата си тренировка. Роденият през 2000 година вратар е преминал още през  отборите на Крумовград, “Спартак” (Плевен), “Борислав”(Първомай)  и “Марица” (Милево). Така Бачков вече ще може да разчита за вратарския пост освен на Тодор Малинов, който през последните няколко сезона е неизменен титуляр, и на новото попълнение. Това се оказва вторият привлечен играч в “Родопа”, след края на есенния дял на шампионата на “Трета лига”-Югоизточна група. Преди Василев, в Смолян пристигна юношата на “Лудогорец” (Разград), Денис Кехайов.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров