Екипи на ОП „Чистота“ и ОП „Градини и паркове“ от тази вечер започват дежурства в Пловдив заради прогнозите за влошаване на метеорологичната обстановка. 8 пясъкоразпръсквачи при необходимост ще обработват мостовете, надлезите и тепетата в града. 5 от машините са комбинирани с гребло и могат да се използват и за снегопочистване. Заради очакваните обилни дъждове в събота, eкипи превантивно ще почистват шахтите. От институциите апелират гражданите за повишено внимание, да излизат само при необходимост и да не паркират автомобилите си под дървета. „Пловдивска област е в готовност да посрещне  зимата. Осигурено е почистването на републиканската и общинската пътна мрежа“. Това съобщи областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев. Областно пътно управление гарантира поддръжката и почистването на републиканските пътища на територията на областта като има сключен договор с две фирми за участъци на АМ „Тракия”. Те разполагат с необходимата техника и инертни материали, както и с дежурни екипи и специализирани машини за изтегляне на аварирали автомобили“, заяви директорът на ОПУ-Пловдив инж. Петър Попов.

==========================

Пловдивчанин на 61-годишна възраст е загиналият в тежката катастрофа, станала тази сутрин на пътя Пловдив-Пазарджик при разклона за село Говедаре. Мъжът е пътувал със служебна лека кола на пловдивска фирма. От Пловдив са и другите участници във верижния сблъсък между две леки коли и микробус. Те не са тежко пострадали, прегледани са на място от екипи на Спешна помощ, но не са пожелали да отидат в болница. Около 9:30 часа бус, пътуващ към Пазарджик, удря движеща се в същата посока кола, която пък се блъска в друг лек автомобил. Бусът и една от леките коли са обхванати от пламъци, като водачът на колата загива на място в огъня. Причините за инцидента се разследват.

Товарен автомобил е бил блъснат от пътнически влак на жп прелез със светлинна сигнализация между селата Маноле и Манолско Конаре. На сигнала, получен в 10.15 ч, са изпратени служители от полицията. По предварителни данни има един пострадал от автомобила, откаран е за преглед в болница.

=========================

Манията за пазаруване отмества вниманието ни от най-важното – свободният ни избор за истински ценните за нас неща, за да ни предложи неограничен избор от ненужни вещи. Така психотерапевтът Иво Величков обяснява психологията на пазаруването, което е „най-заразно“ в този период на годината – между черния петък и коледните празници. Той е категоричен, че всеки съвет „не пазарувайте ненужни неща“ има нулева стойност, докато сами не осъзнаем, че коледните празници всъщност имат съвсем друг смисъл. Желанието да купуваме, и пак да купуваме, е свързано със склонността на човек да си предава стойност и ценност чрез определени вещи.  При много хора инстинктът за оцеляване в обществото се изразява през конформизма. Те се чувстват най-сигурни, когато просто правят това, което всички правят. Може ли да избегнем „капана“ на т.нар Nudging – механизмите на маркетинга, които карат мозъкът ни да подава сигнала „купувай“? – слушайте в „Шифърът на тялото“ със специалното участие на Иво Величков. Интервюто на Лалка Златанова с него може да чуете в darik.bg и в YouTube канала на Дарик Пловдив. 

=====================

Сформира се първият национален отбор на България по пикълбол. Това съобщи в интервю за Дарик радио председателят на Българска Федерация Пикълбол Гергин Ангелов. По последни данни вече над 35 млн. души в света тренират най-бързо развиващия се ракетен спорт на планетата. Историята му тръгва от САЩ  преди 50 години. В Европа днес най-много пикълбол играят испанците. Тази година бе основана и Европейската Пикълбол Федерация, а през 2024 г. ще се проведат първото Европейско и  първото Световно първенство. Идеята за основаване на българската федерация идва по време на проект по Програма Еразъм  миналата година и в нея вече членуват 7 клуба. Очаква се първите игрища, специално за този спорт,  да бъдат създадени в Столична община. Пикълболът е изключително достъпен, може да се играе, както индивидуално, така и по двойки. За разлика от тениса, не изисква дълго време за обучение и може да се практикува на любителско ниво от всички възрасти.  Кои са другите особености на пикълбол? И какви са правилата на играта? – може да чуете от първото интервю на председателя на Българска Федерация Пикълбол Гергин Ангелов. С него разговаря главният редактор на Дарик Пловдив и запален любител на този спорт Лалка Златанова. 

=========================

Две зелени инициативи в пловдивския район „Тракия“. Кметът на района Георги Гатев и директорът на ОП „Градини и паркове“ Антон Георгиев се включиха днес в залесителна акция на бул. „Цветан Лазаров“. В пространството, близо до кръговото кръстовище с бул. „Освобождение“, бяха засадени 25 броя полски ясен. Инициативата е на частна компания, която е осигурила фиданките, а служителите ѝ ги засадиха с подкрепата на пловидвската администарция. При благоприятни метеорологични условия утре - 25.11.2023 г., в 9.30 часа ще има друга зелена инициатива. В пространството на бул. „Цар Симеон“, близо до Центъра за биотехнологии, ще бъдат засадени 200 липи.

===================================

Държавното горско стопанство - Смилян започва продажбата на коледни елхи, произведени в разсадниците „Бърчево“ и „Смилян“. Предлагат се дръвчета от видовете обикновен смърч, сребрист смърч, обикновена ела и зелена дугласка. Живите елхички с коренова система, в саксия, се предлагат на цена от 18 лв. без ДДС. Цената на отсечените дръвчета варира от 4,50 лв. до 10 лв., в зависимост от височината.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров