Прииждащите води след взрива на украинския язовир "Нова Каховка" в Южна Украйна достигнаха до Херсон и заляха града. Много къщи и улици са почти изцяло под вода. След експлозията водите от р. Днепър наводниха първо околните населени места. Хиляди хора бяха евакуирани. Пловдивският общественик и издател Манол Пейков, известен с активната си доброволческа дейност за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната в Украйна, и от земетресенията в Турция и Сирия, организира нова кампания, този път в помощ на пострадалите от наводненията в Херсон. Най-спешна към момента е нуждата от: термоодеяла; надуваеми лодки; спасителни жилетки; питейна вода; храна (на гранули) за котки и кучета. Можете да изпратите средства на дарителските сметки, които са публикувани на сайта darik.bg.

============================

Постъпленията от такси при регистрацията на МПС нов внос – известни като „екотакси“ –  в държавното предприятие ПУДООС се наричат „продуктови такси“, а в офисите на частните дружества пред КАТ в страната – „лицензионни възнаграждения“, обясняват от Министерството на околната среда и водите. Съответно първите, които са едва около 3 млн. лв.,  са публични средства, а вторите – не. Частните дружества събират около 95% от таксите или средно по около 80 млн. лв. годишно. Тези организации се отчитат пред екоминистерството, като представят одитни доклади, обясни пред Дарик Светлана Божкова, директор Дирекция „Управление на отпадъците“.

През годините сме опитвали многократно да отменим „продуктовата такса“ за МПС, но системата е непробиваема. Това потвърди в разследването на Дарик и EuroNews, председателят на Управителния съвет на Асоциацията на вносителите на автомобили Христо Христов. Той обясни, че проблемът е поставян остро пред всяко правителство през последните години, но резултат няма. Държавата злоупотребява с правото на българина да има автомобил. Зад фирмите, които събират т.нар. „продуктова такса“, явно стоят единствено частни интереси на създателите на наредбата, коментира още Христо Христов.

Между 14 и 15 млн. лв. са приходите всяка година от т.нар „продуктова такса“, които плащат компаниите за международни превози в България. Абсурдът с тези такси се допълва и от факта, че договорите с лицензираните от МОСВ фирми, които ги събират, е само за една година. Председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев отбеляза, че през 2018 г. Върховният административен съд (ВАС) отменя разпоредбите в наредбата за продуктова такса, но година по-късно друг 5-членен състав на ВАС обезсилва това решение с мотива, че превозвачите „нямат правен интерес“. Нужна е адекватна нормативна регулация, категорични са от бранша.

========================================

В следващите три дни Пловдив се превръща в столица на модерния транспорт. Най-голямото изложение за автомобили с инвестиционно предназначение TRUCK EXPO 2023 отвори врати в Международния пловдивски панаир. От днес до 10-ти юни в експозицията се представят над 100 световни бранда тежко и лекотоварни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства, оборудване и цялата палитра съпътстващи продукти и услуги в сектора. Стартът на събитието бе даден от кмета на Пловдив Здравко Димитров. „Свидетели сме на сериозната промяна в индустрията - преминаването от двигатели с вътрешно горене към двигатели с ниски емисии. В тазгодишното изложение има много електрически автомобили, което дава възможност на посетителите да се запознаят с новите технологии и да докоснат бъдещето“, каза при откриването Иван Ушев – член на УС и председател на секция „Товарни автомобили“ в Асоциацията на автомобилните производители, организатор на изложението. Независимо, че последните години са доста трудни за производителите в глобален мащаб, през 2022-ра секторът на тежкотоварните превозни средства в България отбеляза рекорд по регистрирани нови автомобили - над 3 500 броя. От ААП подчертаха ролята на държавата като активен участник в процеса – с изграждането на подходяща инфраструктура, зарядни станции и капацитет на енергийната система.

================================================

Точката за Панаира отпадна от дневния ред на заседанието на Общинския съвет на Пловдив. Предложението за нейното отхвърляне беше на Йордан Василев от съветниците на „Автентична лява БСП“ и се прие с 30 гласа „за“,  11 - „против“ и 2 -ма „въздържал се“. От Демократична България искаха чрез Общинския съвет Пловдив и Варна да разменят акциите си в Панаира и така градът на тепетата да може да придобие 29% от изложението и да има блокираща квота в дружеството „Пълдин Туринвест“. Казусът предизвика дебати и размяна на реплики в местния парламент. Против предложението на ДБ очаквано се обявиха социалистите, близки до Георги Гергов, в общинския съвет. Предложението не срещна подкрепата и от съветниците от ГЕРБ. Междувременно, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди да бъде направен пълен анализ на всички възможни действия от страна на подопечното му ведомство по казуса с Пловдивския панаир за защита на държавния интерес.

Oставката на зам.-кметa по транспорт Тодор Чонов поиска независимият общински съветник Слави Георгиев. По думите на съветника, причината е "скандална" обществена поръчка, предвиждаща 20% от бъдещите приходи от „Синя зона“ в Пловдив да отиват за външна фирма. Слави Георгиев упрекна местната власт в непрозрачност. От страна на община Пловдив във връзка с поръчката засега е ясно само, че договорът с фирмата е сключен вчера.

========================================

25-годишен младеж и 15-годишната му сестра са ранени след инцидент с мотор. Мотоциклетът им се сблъскал с автобус, управляван от 58-годишен шофьор, късно снощи в Пазарджик, съобщават от полицията. Инцидентът е станал на околовръстното шосе. След удара мотористът е с фрактура в областта на дясното коляно, а возещата се отзад тийнейджърка е с охлузвания по тялото. И двамата са настанени в Пазарджишката болница без опасност за живота.

================================================

В Смолян стартира лятно училище за бъдещи първокласници. Целта е децата да добият представа за училищната среда и да създадат навици в новия етап от живота им. Първата група ще бъде сформирана с до 20 деца, а занятията ще се провеждат в училище „Св. Св. Кирил и Методий“ от 19 юни до 14 юли. Втората група ще е в  Основно училище „Стою Шишков“ в кв. Устово от 3 до 27 юли. За да бъдат записани децата в летните занимални родителите трябва предварително да подадат документи, в администрациите на училищата. 

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев