Включи ли се изкуственият интелект в местните избори в Пловдив? Изтече скандален запис за купуване на гласове: „Ние сме купили 7000 гласа, Славчо 4000 да направи, Колев и Кисьов по 3000 и сме готови. Ще искаме двама заместник-кмета. Кажи на човека, че ни трябват още 500 000 за циганите, да можем днес да ги раздадем и това е...." Запис с това съдържание бе изпратен до медиите, с обяснението, че в него се чува гласът на един от основните участници на местните избори в града под тепетата и дългогодишен заместник кмет в Община Пловдив - Георги Титюков. Подателят е пуснал съобщението от адрес в gmail, с името jorokolev19. Скандалният запис е предаден на разследващите органи, за да установят дали е автентичен или същият е монтиран умишлено. Самият Георги Титюков коментира, че това не е неговият глас и най-вероятно е генериран с изкуствен интелект. Той беше категоричен пред Дарик, че подава сигнал в Прокуратурата.

======================================

За броени часове полицаи от Пето РУ задържаха младеж, спукал гумите на 11 автомобила в жк „Тракия“ в Пловдив. Сигналът за нанесените материални щети по паркираните в междублоково пространство коли е получен към 23.20 ч. снощи. На местопроизшествието е направен оглед от дежурна оперативна група и веднага стартирали действия за издирване на извършителя. В резултат на усилената работа в първите часове на днешния ден в полицейския арест бил отведен 22-годишният автор на вандалската проява. Срещу него е образувано досъдебно производство.

====================================

Десетки доброволци, пожарникари и горски служители се бориха с голям пожар край Златоград. Низовият пожар се е разпрострял на 20 дка в гора в района на местността „Топалово“ - Станкова Махала край с. Долен. Причината е небрежност при боравене с открит огън, съобщиха от пожарната. Унищожени са 200 бали фураж и фургон. Спасени са намиращи се в непосредствена близост около 100 дка смесена гора, сеновали и сграда. Огнената стихия е ликвидирана от два екипа на пожарната в Златоград. Огнеборците във вторник са гасили и пожар в микробус в с. Късак, общ. Доспат. Причината за него е късо съединение в електрическата инсталация на автомобила. Унищожени са стоп и изолация на термо фургон. Спасен е микробусът и около 300 кг. хранителни продукти. 

====================================

Два нови вагона за превоз на велосипеди и скиорски принадлежности ще се движат през почивните дни всяка събота и неделя от 4 ноември към композициите на теснолинейката Септември-Добринище. С това БДЖ ще осигури удобна възможност за любителите на велотуризма и зимните спортове. Вагоните са преустроени пощенски фургони, които имат специални заключващи се поставки за велосипеди и ски. Два са готовите за движение специализирани вагони, а следващата година се очаква да бъде завършен и вагон за превоз на лица с намалена подвижност. Вагоните ще бъдат включвани към всички влакове след предварително заявен превоз на минимум четири велосипеда или скиорски принадлежности и не по-късно от седем дни преди датата на пътуване, уточняват от БДЖ.

=========================================

Хотел The Emporium Plovdiv – MGallery получи най-престижната награда World Luxury Award 2023. На бляскава церемония в Атина бяха връчени отличията за най-добрите хотели, СПА центрове, ресторанти и туристически обекти в света. "Изключително сме горди, да споделим, че хотелът ни e победител в World Luxury Award. Ще помним този момент цял живот", казва собственикът на пловдивския хотел Бойко Качулев. На официалната Гала церемония присъстваха представители на близо 300 луксозни хотели от целия свят, а награди бяха раздадени в общо над 100 категории.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев, Петър Тодоров