„Космически апарат, създаден и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines, кацна близо до южния полюс на Луната“, предава Ройтерс. Първото кацане на Луната на САЩ е през 1972 на борда на „Аполо 17“ с астронавтите Харисън Шмит и Юджийн Чернан оттогава успешни мисии не е имало.

Главният изпълнителен директор на Added Intuitive Machines Стив Алтемъс тържествува с: „Знам, че това беше измамно, но ние сме на повърхността и предаваме. Добре дошли на Луната“.

Директорът на НАСА Бил Нелсън приветства кацането на естественият спътник на Земята с думите: "Одисей превзе Луната".

Космическият апарат наречен „ Одисей“ се приземи около 23:23 ч. по Гринуич (01:23 ч. българско време), това предаде НАСА, които съвместното излъчваха кацането онлайн от оперативния център на "Интюитив машинс" в Хюстън.

„Одисей“ е първият апарат кацнал близо до южния полюс на Луната и, който носи със себе си специално оборудване, с което ще събира и изпраща данни за лунната среда, ресурсите и повърхността към Земята и НАСА. Той ще постави и началото на повече бъдещи мисии и такива с екипаж.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм