Медицинските операции в Космоса са вече почти възможни с помощта на малък хирургически робот, контролиран от Земята. Това е нова стъпка за развитието на хирургията в космоса, която може да се окаже необходима за оказване на неотложна помощ по време на пътувания с голяма продължителност - например до Марс. Дистанционното контролиране на робота може да спомогне и за развитие на хирургията на Земята - особено в регионите, в които няма хирурзи.

Въпреки че хирургическият робот няма да извършва операции на астронавти в скоро време, той ще проведе важни тестове, които биха позволили медицински интервенции в космоса.

При отсъствието на човешки хирург в орбита, роботът MIRA може да се управлява дистанционно от човек на Земята и дори да извършва операции автономно, според създателите му. Но това, в което MIRA превъзхожда други автономни роботи хирурзи, е фактът, че апаратът е изключително малък и тежи само два килограма.

Роботът отлетя за Международната космическа станция в края на януари на борда на ракета на "Спейс Екс". Транспортирането e извършено в кутия с размер на микровълнова фурна.

Първият експеримент с него е проведен в събота под ръководството на компанията производител. Тестът e продължил около два часа, като е ръководен дистанционно от шестима хирурзи, намиращи се в САЩ. Демонстрацията е включвала техники като манипулация и разрез върху изкуствена човешка тъкан. Трудността на подобна операция се крие във времевата разлика между Земята и МКС, която е 85 секунди.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм