Американската компания, която се надяваше да кацне на Луната, ще унищожи мисията си в близките часове, съобщи Би Би Си.

Astrobotic съобщава, че нейният космически кораб Peregrine ще бъде насочен да навлезе отново в земната атмосфера и да изгори.

Апаратът претърпя голям теч на гориво малко след изстрелването си от Флорида с ракетата "Вулкан" миналата седмица.

Въпреки че инженерите успяха да стабилизират ситуацията, загубата на окислител означаваше, че никога няма да може да се направи опит за безопасно кацане на лунната повърхност.

Базираната в Питсбърг компания Astrobotic реши да се отърве от кораба, вместо да го остави да се скита безцелно из космоса, създавайки опасност от сблъсък.

"Astrobotic позиционира космическия кораб Peregrine за безопасно и контролирано връщане на Земята над отдалечен район в южната част на Тихия океан. Екипът непрекъснато следи анализа на повторното ни влизане в атмосферата съвместно с [американската космическа агенция Nasa]", заяви компанията в последната си актуализация на мисията.

"Очакваме повторното навлизане да се случи приблизително в 16:00 ч. в четвъртък, 18 януари EST (21:00 ч. по Гринуич)."

Цел

Целта на Astrobotic беше да достави пет инструмента на Nasa на повърхността на Луната, за да проучи местната среда преди завръщането на астронавтите по-късно това десетилетие.

Ако апаратът Peregrine беше успял да се приземи успешно, той щеше да стане първата американска мисия от половин век насам и първото частно предприятие, постигнало това.

Досега само правителствени агенции от САЩ, Съветския съюз, Китай и Индия са успели да осъществят контролирано кацане на Луната.

Но Astrobotic може да се утеши с това, което е успяла да постигне в една трудна ситуация.

Повредата е свързана с изтичане на гориво от спукан резервоар за окислител. Това е генерирало тяга, която е завъртяла апарата и му е попречила да поддържа слънчевите си панели постоянно насочени към Слънцето - жизненоважно за поддържане на електрозахранването.

Екипът на Astrobotic задейства двигателите на Peregrine, за да възстанови стабилното насочване, но това, разбира се, изразходва още повече от бързо изчерпващия се окислител.

Въпреки това полезните товари на борда бяха активирани, което доказа тяхната космическа годност, а някои от тях дори успяха да съберат данни, като например за естеството на радиационната среда между Земята и Луната.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм