Полицията контролира подстъпите към църквата "Свети Спас", като част от засилените мерки за сигурност преди утрешното честване на 151 години от рождението на Гоце Делчев. Улици "Самоилова" и други пътни артерии около скопското Кале са напълно затворени за движение.

Полицейски сили са разположени в по-широкия район около църквата „Свети Спас“ и по цялата дължина на улиците, водещи към нея. Достъп до нея имат само лица с разрешителни.

НС прие декларация, с която осъжда насилието над българи в РСМ

Специални мерки за сигурност ще има и утре, когато се очаква държавни делегации, водени от президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, както и представители на още няколко институции и политически партии да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. Само обявените делегации ще имат достъп до църквата "Свети Спас". Останалите делегации и граждани, които не са предварително заявени, няма да могат да поднесат цветя по време на държавната церемония.

Скопие: България върна посланика си в РС Македония

Засега няма официално потвърждение дали ще има организирано посещение на делегации от България. От МВР отричат български полицаи да бъдат наети за охрана утре.

Властите призоваха и днес за мирно и достойно празнуване. Премиерът Димитър Ковачевски каза, че е добре дошъл всеки добронамерен човек, който иска да се поклони на гроба на Гоце Делчев, но не и тези, които провокират и отричат македонския народ и държава. Той потвърди, че правителството все още не е получило съобщение, че делегация от България ще присъства утре на отбелязването на 151 години от рождението на Делчев.

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията

„До този момент нямам съобщение от кабинета на министър-председателя на България за официална българска делегация, която да поднесе цветя. Като каза и вътрешният министър, всеки, който е добронамерен - официална държавна институция, който иска да се поклони на гроба на великана на македонска национална борба тук, в Скопие, по достоен начин, може свободно да заяви своето участие. Всички, които са недобронамерени, които са провокатори, които отричат македонския народ, които отричат македонската държава, които накърняват чувствата на македонците и другите граждани, те няма да влязат в страната”, каза Ковачевски.

Ивайло Вълчев към Лорер: България има нужда от българи, не от паспорти

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски призова гражданите да не се поддава на провокации и увери, че институциите няма да позволят каквато и да било ескалация, инцидент или унижение на македонския народ и държава.

Той призова и политическите субекти и политиците да се държат отговорно по време на целия този процес, за да се деескалира ситуацията, която безотговорни политици, групи и отделни лица искат да влошат.

Милотинова: Инцидентите с македонски българи не са изолиран случай в РСМ

Клубът за българо-македонско приятелство също се обяви за мирно отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев. Те настояват правителствата на България и Северна Македония да преустановят опитите за подкопаване на отношенията между двете страни и незабавно да приложат механизма за намаляване на напрежението и идентифициране на проявите на омраза, приет миналата година между двете министерства на външните работи.

Демерджиев към Оливер Спасовски: Езикът на омразата не е пътят към Европа

Според членовете на Клуба кръговете, които сеят омраза, трябва да бъдат маргинализирани и да започнат цялостни процеси на сближаване - социално, инфраструктурно, културно, медийно и икономическо свързване на двете страни.

Клубът за българо-македонско приятелство изразява убеждението си, че по-голямата част от обществата на двете страни са хора с европейски ценности, които се уважават и разбират. Те трябва да са основа и еталон на двустранните отношения, а не отделни радикализирани елементи и политици, които търсят тема за собственото си политическо оцеляване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм