Десети рожден ден ще отбележи русенският скаутски клуб “Приста скаут”. Началото му е поставено на 12 декември 2012 г., разказа в ефира на Дарик радио неговият председател о.з. подполковник Теодор Пеев. Кръглата годишнина ще се отбележи с тържество в Канев център на 11 декември от 12.00 часа, където се очакват много гости от Русе и страната.  

17 са скаутските клубове в цялата страна. Само през последната година са създадени нови пет, съобщи пред Дарик  председателят на Организацията на българските скаути Слав Гиндянов.  

Организацията е единствената за България пълноправна членка на Световната организация на скаутското движение (World Organization of the Scout Movement, или WOSM). Мисията на скаутството е да допринася за образуването и духовното израстване на младите хора и чрез хуманна ценностна система, основана на обещанието и закона на скаута, да помогне за изграждането на един по-добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото. Целта на скаутската дейност е да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, като отговорни граждани и като членове на техните местни, национални и международни общности. Организация на Българските скаути работи изцяло на доброволчески принцип.

Интервю с Теодор Пеев и Слав Гиндянов чуйте в прикачения звуков файл: