Вчера поредният съдия си направи отвод от Районен съд - Сливен по делото срещу Даниел Хъл, обвинен в осъществяването на сексуални контакти с 14 деца от ромското гето "Надежда" в Сливен. Причината е, че съдийката е съпруга на съдията, който си направи отвод на 11 юни, и се счита за лично заинтересована. В момента делото е разпределено на нов граждански съдия. Това коментира в предаването „Кой говори“ по Дарик адвокат Стойко Славов, който представлява някои от пострадалите деца. По думите му делото не е стигнало до никъде поради нежеланието на съдиите от Районен съд - Сливен да се занимават с него, което вреди на децата, на правосъдието, както и на Даниел Хъл, който продължава да е в ареста.

“Едва ли не съдиите са развели бялото знаме пред защитата и пред самия подсъдим, те могат винаги да искат отводи в крайна сметка. След определен период от време някой съдия ще прецени, че  задържането на Даниел Хъл е преминало всякакви разумни срокове да и ще го освободи от ареста.”, каза той.

Славов смята, че досъдебното производство е водено небрежно.

"Много доказателства следва още да се събират, да се назначават експертизи, да се разпитват тези 14 деца в „Синя стая“, родителите и свидетелите да се разпитат. На хората не им се занимава, за какво да си усложняват живота, защо да не си отправят един отвод, няма кой да им потърси сметка“, каза Славов.

Според Росица Кратункова от Фондация „За Надежда“ с тези отводи може да се продължи до безкрай, но справедливост няма да има.

“Съдебният процес не трябва да е концерт по желание, адвокатът на подсъдимия да поиска отвод и веднага да го получи. Това не трябва да е възможно по този начин, по който се случва по това дело”, добави тя.

Припомняме, че през 2016 г.  Даниел Хъл беше екстрадиран от България. Тогава той беше издирван от британските власти, защото по време на дело по обвинение в сексуална експлоатация на деца и разпространение на детска порнография в интернет е бил пуснат под гаранция, но се укрива в България. Той излежава присъда във Великобритания, след което се завръща в България. Оказва се, че идването му е незаконно, защото според законите в страната му, след излизане от затвора трябва  да се регистрира по постоянно местожителство и сам да се впише в регистъра на сексуалните насилници, но той не го прави. Отново е била издадена европейска заповед за ареста на Хъл, но този път съдът в Сливен отказва да я изпълни , защото нещата, заради които е бил издирван, не са престъпление по българското законодателство. 

През 2019 г. започна първото дело срещу Даниел Хъл.  Тогава жертвите са били 8 деца, но не са били разпитани на досъдебна фаза пред съдия, впоследствие са се отказали от показанията си и делото се прекратява. През 2021 г.  е освободен от ареста и отново се връща в ромската махала в Сливен. През август 2022 г. отново е арестуван - този път жертвите са 14, и до този момент се намира в бургаския затвор.