Сигурна зона за непридружени деца откриват официално днес в Регистрационно-приемателения център за бежанци в Харманли. Организатори са УНИЦЕФ-България, съвместно с Държавната агенция за бежанците, Посолството на Швейцария в България и Международната организация по миграция България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция на Швейцария. 

За откриването в Харманли се очаква да пристигнат вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, , Н. Пр. Раймунд Фурер, Посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, Мариана Тошева- Председател на Държавната агенция за бежанците,Теодора Иванова-  Председател на Държавната агенция за закрила на детето и Кристина де Бройн от  УНИЦЕФ, България.


Сигурната зона в Харманли, създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците , УНИЦЕФ България и Международната организация по миграция-България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция на Швейцария, може да настани 98 деца с възможност за удвояване в случай на криза. Зоната разполага с обособени помещения за момичета и деца с увреждания, две офис помещения, столова и всекидневна, съобщават от ДАБ.


Новата- трета Сигурна зона за непридружени деца в най-големия приемен център за бежанци, този в Харманли, е в отговор на нуждата за предоставяне на качествена закрила и грижа за децата и подкрепа в тяхната интеграция, коментират от ДАБ.