71-годишният швейцарски министър на финансите Уели Маурер обяви, че ще подаде оставка в края на годината с изненадващ ход след повече от четири десетилетия в политиката, предаде БГНЕС.

Той е най-дългогодишният член на Федералния съвет - седемчленното правителство на Швейцария - като е негов член от януари 2009 г. От януари 2016 г. заема поста министър на финансите, след като седем години беше министър на отбраната.

Швейцарците решават дали да забранят промишленото животновъдство

"В политиката съм повече от 40 години, от които 14 във Федералния съвет. Това е изключителна задача", заяви Маурер на набързо организирана пресконференция.

Но през последната година си помислих, че все още имам много енергия да направя нещо друго", каза той, обявявайки оставката си. "Вече имам планове", каза бащата на шест деца от Цюрих, без да разкрива намеренията си, като добави, че си тръгва "с едно усмихнато и едно разплакано око".

Германия ще преговаря с Швейцария за съхранението на ядрени отпадъци

Маурер е бил два пъти президент на Швейцария - който се сменя ежегодно между членовете на Федералния съвет - през 2013 и 2019 г. Той е председател на Швейцарската народна партия от 1996 до 2008 г. Дясната, популистка SVP е най-голямата партия в Швейцария от 2003 г. насам.

"Без Уели Маурер SVP никога нямаше да се превърне във водеща политическа сила в страната", пише вестник „Темпс“.

Швейцарците заплашени с глоба, ако не пестят енергия

Вестник "Тагес Анцайгер" заяви, че той е "един от най-гъвкавите швейцарски политици през последните десетилетия, непредсказуем и активен".

Изборът на негов наследник във Федералния съвет се очаква да се състои на 7 декември. Министрите се избират от парламента.

Изчезващите ледници в Швейцария застрашават водоснабдяването на Европа

Основните партии си поделят седемте места според така наречената "магическа формула", която се е развила с течение на времето. SVP, лявоцентристката Социалистическа партия и дясноцентристките либерали имат по двама министри, а на дясноцентристката партия "Център" е отреден един. Лявата Зелена партия се надява да си осигури първото в историята място със силно представяне на парламентарните избори през 2023 г. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм