На референдум днес, 25 септември, швейцарските граждани ще решат дали да забранят промишленото животновъдство, тоест дали строгите закони за хуманно отношение към животните в богатата страна да бъдат допълнително затегнати, предаде Ройтерс.

Предложението, което е в съответствие със системата за пряка демокрация в Швейцария, цели да направи конституционно изискване защитата на достойнството на селскостопанските животни като едър рогат добитък, пилета и прасета.

Започна гласуването на парламентарните избори в Италия

Правителството трябва да приеме по-строги правила за грижа за животните, включително за достъпа им до открити пространства и за клането им. Изискванията ще обхващат и вноса на животни и животински продукти. 

Управляващите препоръчаха да се гласува против предложението, тъй като подобни промени ще нарушат търговски споразумения, ще увеличат инвестиционните и оперативни разходи и ще повишат цените на хранителните стоки.

"Швейцария вече има най-строгите закони за защита на животните, които съществуват, винаги казвам, че това може и да е така, но можем и по-добре и би следвало да е по-добре", каза Александра Гавилано, експерт по устойчивите храни в "Грийнпийс" (Greenpeace)  Швейцария.

България поиска от ЕК да приложи извънредни мерки срещу смущенията на зърнения пазар

"Мисля, че трябва да помогнем на фермерите, които се занимават с промишлено земеделие, да се пренасочат към по-уважително земеделие. Съгласен съм да използват данъците ми, за да подкрепят фермерите, защото тази промяна ще струва много пари", заяви Бернард Зумтор, жител на Женева.

"Ако искаме да спасим планетата, трябва да сме си самодостатъчни, всеки един от нас", добави той.

Педро Симко, друг гражданин на Женева, каза, че ще гласува с "не".

"Уважавам гледната точка на правителството, а то препоръча да се гласува с "не", твърдейки, че инициативата е малко прекалена, малко крайна", допълни той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм