Жителите на Швейцария, които нарушават правителствените директиви в условията на недостиг на газ в страната и поддържат температура в домовете си над 19 градуса през зимата, могат да бъдат глобени. Това каза говорителят на Федералния департамент по икономика Маркус Шпундли в интервю за вестник Blick, предаде БГНЕС.

Изчезващите ледници в Швейцария застрашават водоснабдяването на Европа

"Нарушенията на закона за обществените доставки са нарушения или дори престъпления и трябва да бъдат преследвани", каза той.

Вестникът обаче отбелязва, че умишленото многократно нарушение на правилата за икономии може да доведе до присъда от три години затвор.

Как Швейцария преодолява енергийната криза

На 31 август в Швейцария стартира национална кампания за предотвратяване на прекъсването на доставките на електроенергия и газ през предстоящата зима. Мотото на кампанията е "Енергията е ограничена - нека не я хабим".

Правителството изготви и план за действие за справяне с недостига на газ, включващ въвеждането на квоти за потреблението на газ. То призова за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15 % в периода октомври-март.

От своя страна швейцарските правоприлагащи органи се подготвят за "извънредни сценарии" в случай на прекъсване на електрозахранването или пълно спиране на тока, тъй като не са изключени бунтове и мародерства в условията на затъмнение, заяви генералният директор на полицията Фреди Феслер.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм