Съединените щати ще получат разширен достъп до военни съоръжения в северната част на Филипините, близо до Тайван, както и в провинция Палаван, на брега на Южнокитайско море. Това обяви президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши.

Според „The Manila Times“ филипинският лидер е отбелязал, че четирите военни обекта, до които САЩ ще получат по-голям достъп, са "разпръснати из целите Филипини".

Столтенберг: Китай да се вслуша в мнението на Украйна за мирния план

"Има някои военни инсталации на север (на остров Лусон, който е на юг от Тайван), има около Палаван, има на юг. Това е необходимо, за да защитим нашето източно крайбрежие", цитира изданието думите на Маркос младши. "Ще направим официално изявление, но първо ще се координираме с нашите американски партньори, за да не избързваме", добави той.

Какво следва, ако Доналд Тръмп бъде арестуван?

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин направи посещение във Филипините в началото на февруари, по време на което страните се договориха да предоставят на американските военни достъп до още четири бази в републиката. Договорът за взаимна защита и Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната от 2014 г. позволяват на американските войски да се разгърнат чрез 5 филипински бази, включително в близост до спорните води. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм