Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп твърди, че ще бъде арестуван днес по обвинения, свързани с разследване на направено плащане в размер на 130 000 долара на звездата от филмите за възрастни Сторми Даниелс през 2016 г.

Той би бил първият президент на САЩ, срещу когото ще бъдат повдигнати криминални обвинения, отбелязва Darik Business Review.

В какво е обвинен Тръмп?

През 2016 г. звездата от филмите за възрастни Сторми Даниелс се свързва с медии, предлагайки да разкаже историята за своята любовна афера с Тръмп през 2006 г.

Ивана Тръмп завещала апартамент за 1 млн. долара на бавачка

Екипът на Тръмп разбира за това и неговият адвокат по онова време Майкъл Коен плаща на Даниелс 130 000 долара, за да си мълчи.

Това не е незаконно. Когато обаче Тръмп възстановява средствата на Коен, като основание за плащането са посочени адвокатски хонорари. От прокуратурата твърдят, че това се равнява на фалшифицирането на бизнес документи, което е леко престъпление в щата Ню Йорк.

Ню Йорк се готви за демонстрации на поддръжници на Тръмп

От прокуратурата може също така да застъпят тезата, че това нарушава изборното законодателство, защото опитът му да скрие плащането за Даниелс е било мотивирано от това, че не е искал гласоподавателите да разберат, че той е имал афера с нея.

Прикриването на престъпление чрез фалшифицирането на бизнес документи би било углавно престъпление, което е по-сериозно обвинение.

Дори и защитниците на прокуратурата казват, че и в двата случая този казус няма сигурен еднозначен изход.

Отправил ли е наистина Зеленски заплаха към САЩ, че децата им ще умират във войната в Украйна?

Ще бъдат ли повдигнати обвинения срещу него?

Решеието дали срещу Тръмп да бъдат повдигнати обвинения зависи от областния прокурор на Ню Йорк Алвин Браг.

Миналата седмица адвокатите на Тръм обявиха, че бившият президент на САЩ е получил възможност да се яви пред „голямото жури“, което е считано за знак, че разследването върви към своя край.

Адвокатите му опровергаха предположенията, че те или Тръмп са били уведомени предварително за предстоящото повдигане на обвинения, заявявайки, че неговото изказване за това, че ще бъде арестуван днес, се базира на медийни публикации.

Тръмп обвини Сорос за предстоящото му задържане

Има обаче и други индикации, че голямото жури приключва работата си по случая.

Майкъл Коен и бившият правен съветник на Тръмп Робърт Костело са свидетелствали в последните дни, като свидетелските показания на Костело са имали за цел да дискредитират тези на Коен.

Какво ще се случи, ако Тръмп бъде арестуван?

Адвокатите на Тръмп дадоха индикации, че ако бъдат повдигнати обвинения, арестът на бившия президент ще следва стандартната процедура.

Връщат Тръмп в YouTube

Това означава, че той може да пътува от дома си в Мар-а-Лаго Флорида, за да се яви пред съда в Ню Йорк, при което да бъде регистриран, да му бъдат взети отпечатъци и да му бъде направена снимка.

Предвид историческото естество на подобен ход и опасенията относно сигурността, начинът, по който това би се случило, е неясен и вероятно е обект на договорка между областния прокурор и екипа на Тръмп.

След като делото бъде заведено и бъде избран съдия, ще бъдат определени дати за съдебния процес и евентуални ограничения за пътуване и изисквания за плащане на гаранция.

Тръмп обеща да прекрати войната в Украйна за 24 часа

Заседанието, в което ответникът пледира невинен или не пред съдията, е отворено за медии. Съдът обаче може да предприеме различни мерки, за да защити неприкосновеността на личния му живот и да поддържа сигурността.

Присъда за леко престъпление би довела до глоба. Ако Тръмп обаче бъде осъден по обвинение в углавно престъпление, той може да получи максимална присъда от 4 години затвор, въпреки че, според някои правни експерти, глобата е по-вероятният изход и е малко вероятно той да стигне до затвора.

Може ли при това положение Тръмп да участва в президентските избори?

Повдигането на обвинения и дори евентуална осъдителна присъда не биха попречили на Тръмп да продължи с предизборната си кампания, ако желае. Всички индикации от негова страна са, че той ще продължи, независимо от това какво ще се случи.

Проучване: Тръмп и Десантис са фаворити в листата на републиканците за предварителните избори

Всъщност, щатското законодателство по никакъв начин не възпира кандидат за президент, който е признат за виновен за престъпление, да води предизборна кампания и да заема длъжността президент, дори и от затвора.

Евентуален арест на Тръмп обаче би усложнил предизборната му кампания.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм