Православен свещеник, който е отслужил възпоменателна служба в памет на руския опозиционен лидер Алексей Навални, е бил отстранен от изпълнение на духовните си задължения. Срокът на наказанието е три години. Това става ясно от съобщение на Московската епархия на Руската православна църква, съобщи Ройтерс.

Не става ясно каква е причината за санкционирането на отец Дмитрий Сафронов, но се разбира, че до 2027 г. той няма право да дава благословии и да носи расо и свещенически кръст.
Понижен е в църковен помощник и преместен в друга църква. 

„След като изтече срокът на епитимията (б. р. - наказанието), въз основа на отзивите от мястото на носене на послушанието ще бъде взето решение дали е възможно той да продължи свещенослужението си“, посочва епархията.

Алексей Навални беше най-яростният критик на режима на Кремъл и на руския президент Владимир Путин. Той издъхна през февруари т.г. в затвор в Сибир отвъд Полярния кръг, където излежаваше 30-годишна присъда. Смъртта му бе определена като „естествена“ от руската Федералната служба за изпълнение на наказанията. Съпругата му Юлия Навалная обаче бе категорична, че съпругът ѝ е отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

На 26 март свещеникът Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални. След смъртта на Навални стотици бяха арестувани при опитите си да положат цветя в памет на опозиционера.