Президентът Джо Байдън се срещна с Юлия, съпругата на Алексей Навални, и дъщеря им в Калифорния, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на Белия дом. На срещата американският президент е изразил своите "сърдечни съболезнования" и възхищението си от смелостта на Навални в борбата срещу корупцията и за свободна и демократична Русия, в която върховенството на закона се прилага еднакво за всички. Байдън е потвърдил и, че САЩ ще обявят големи нови санкции срещу Русия в отговор на смъртта на Навални, репресиите и агресията.

Междувременно Людмила, майката на Алексей Навални, съобщи, че властите я принуждават да погребе сина си тайно и без присъствието на други хора. Опозиционерът издъхна в затвор в Сибир отвъд Полярния кръг, където излежаваше 30-годишна присъда.

За смъртта му съобщи преди седмица  руската Федералната служба за изпълнение на наказанията, а като причина бе посочена "естествена смърт". Според вдовицата му обаче, Навални е отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок".

Руският опозиционер беше преместен в затвора в Сибир в началото на тази година. Той се намира на 1900 километра от Москва. Руските власти определят Навални като измамник и като подкрепян от Запада екстремист, който иска да попречи на политическата стабилност и да всее хаос в най-голямата страна в света - обвинения, които той отрича.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм