"Очаквана и неизбежна бе смъртта на Навални. Путин изтребва всички, които не харесва, за да покаже, че може. И да съобщи на света: "Аз няма да се договарям за нищо. Аз ще диктувам условия", а това е върхът на всеки диктатор", заяви политологът Евгений Дайнов в предаването " Кой Говори" по Дарик.

Защо точно сега?

"Диктатори като Путин вярват в дати и числа. Да не забравяме, че Анна Политковская бе убита на рождения ден на руския президент като подарък (на 7 октомври 2006 г. - бел. ред). Сега символиката е ясна - в деня преди началото на предизборната кампания и на старта на Мюнхенската конференция, където Путин вече не е поканен, той казва: "Аз правя каквото си искам, а вие си говорете каквото си искате", каза Дайнов.

"Диктаторите предварително обявяват бъдещите си действия, но никой не им вярва. Западът ще вика, след това ще му мине. Потресението с Навални ще мине, след това ще последва друго, но и то ще утихне. Всеобщото малодушие спира позитивните развития и удължава ненужно тази безпомощност, която обитава Европа и Америка. Но това ще мине. Добрата новина е, че се събират тенденции в политиката, в общественото мнение и медиите, чиито резултат ще бъде преодоляването на тази безпомощност. Проблемът е, че продължава много дълго и във всяка минута на това продължаване – някой украинец загива", коментира политологът.

Какво е загубата на Навални за Русия?

"Не очаквах Путин да си осигури такава победа и господство върху руското общество, такава победа върху всичко човешко в страната. Той успя да покори обществото и да го смачка, повече отколкото Сталин. Което не ни показва, че не Путин е по-силен от Сталин, а руснаците са много по-слаби и съпротивителни. Огромната трагедия е, че всякакви нормални руснаци не се намират на руската територия, останали са крепостните", каза той.

"Русия се въргаля скимтяща в краката на Путин. Той уби Русия и нейния живец", допълни Дайнов.

Чуйте целия разговор тук: 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм