Русия и Узбекистан имат за цел да достигнат обем на двустранна търговия в размер на 10 млрд. долара, заяви днес руският премиер Михаил Мишустин.

В речта си на руско-узбекски бизнес форум в Самарканд, Узбекистан, Мишустин изрази увереност, че взаимноизгодните проекти ще помогнат за постигането на тази амбициозна цел.

Премиерът изрази съжаление, че търговията, промишлеността и логистиката, подкопани от пандемията от коронавирус, търпят допълнителни щети от действията на западните държави, които поставят под съмнение такива ключови за бизнеса понятия като репутация, неприкосновеност на собствеността, обвързващи договори и доверие в световните валути.

След изявлението на Байдън: Путин е „отворен за контакти“?

"В тази ситуация е възможно само заедно да се противопоставим ефективно на съществуващите и бъдещите предизвикателства. Нашата страна остава отворена за сътрудничество с приятелски държави", каза той и добави, че Узбекистан е една от тези, с които Русия изгражда отношения, основани на принципите на равнопоставеност, взаимно уважение и зачитане на интересите на другата страна.

Мишустин отбеляза, че миналата година Русия е била най-големият търговски партньор на Узбекистан с дял от 18%, и призова да се запазят положителните тенденции и да се стартират нови проекти.

Путин: Ударите върху украинската инфраструктура са неизбежни

"Разширяването на логистичните схеми, формирането и усъвършенстването на транзитните транспортни коридори ще допринесат значително за модернизацията на икономическите сектори и, разбира се, което е естествено, ще повишат конкурентоспособността на бизнеса", каза той.

Руският премиер приветства решението на Узбекистан да се присъедини като наблюдател към Евразийския икономически съюз, като заяви, че пълноправното членство ще даде мощен тласък на развитието на връзките на пряко сътрудничество в нови области.

Подоляк: 13 000 украински войници намериха смъртта си във войната

Той заяви също, че руският бизнес е широко представен в Узбекистан и над 2700 предприятия с руско участие работят в много сектори в страната. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм