Президентът Румен Радев благодари на събралите се българи на връх Шипка за тържествата по повод 3 март: "Скъпи сънародници, горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на националния ни празник. Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с воините от армията на руския император Александър Втори, отвори пътя към свободата на България. Точно тук, пред очите на целия свят, с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще", каза президентът.

Той заяви, че 3 март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на Руско-турската освободителна война и е много повече от един исторически триумф: "Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле, нито е само датата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят. 3 март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на Руско-турската освободителна война и е много повече от един исторически триумф." 

Радев коментира още: "Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и почит пред саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. 3 март е нашият национален идеал за свободна, обединена  и европейска България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък", като допълни: "Затова, въпреки всички превратности на времето, нова България не помни епоха, в която на празника Шипка е опустявала. Не помни година, в която подножието на този знаменит паметник да не е изпълнено с множество признателни хора".

"Днес, от този чутовен връх, вашите послания са още по-ясни и силни: Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на Отечеството", заключи президентът.