Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 146 години от Освобождението. По този повод навсякъде в страната се организират официални тържества и чествания.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3-ти март е обявен за Национален празник.

За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор", а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България.

Началото на решителното освободително движение е поставено през 1870 г. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски. Стартира подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев, с манифест на император Александър II Русия обявява война на Османската империя. През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

В град Шипка ще се проведе благодарствения молебен в храм-паметника "Рождество Христово", където ще присъства председателят на Народното събрание Росен Желязков. Ритуалът ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и ще започне в 9.30 часа.

Тържественото отбелязване на 146 години от Освобождението на страната на връх Шипка ще започне в 11.30 часа. Президентът Румен Радев също ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини. Той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

Пред паметника на Незнайния воин в столицата в 11:00 часа ще започне церемонията за издигане на националното знаме на България, на която ще присъства премиерът Николай Денков. Жителите и гости на София ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. "Раковски" и ул. "Оборище", при ул. "Париж" и ул. "Шипка" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

От 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще се състои смяна на гвардейския караул. Тържествената заря-проверка по случай Деня на Освобождението ще се състои в 18:30 часа на пл. "Народно събрание". Президентът Румен Радев ще произнесе слово, а ще присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Росен Желязков, премиерът Николай Денков, депутати.