С тържествен молебен от 11 часа в Катедрален храм „Света Богородица" ще започнат честванията на 3-ти март в Пловдив. Час по-късно пред паметника на руските освободители, официално слово ще произнесе почетният гражданин на Пловдив проф. Любозар Фратев. В официалната церемония участие ще вземат представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.

И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет "Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в "Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

От 13.30 часа на Централните гробища на Паметника на опълченците ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържествената проверка - заря по повод Националния празник на Република България с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив ще започне в 18.30 ч. на площад „Централен“. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал - майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия.

Празненствата по случай националния празник в града на тепетата включват и два концерта  - на Биг Бенд Пловдив и на Представителния духов оркестър на ВВС.