Бившият вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков се запознал с обвинените в контрабанда Стефан Димитров и баща му Стефан, защото му донесли сигнал срещу министър от кабинет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Делото тогава беше смачкано от прокуратура. Това разказа пред временната комисия по казуса с „Митниците“ ексминистърът на вътрешните работи.

Депутатите в нея изслушаха и Петър Тодоров, който бе главен секретар на МВР до миналото лято. Поканените за изслушване не седнаха един до друг.

Бившият главен секретар на МВР, назначен по времето на Рашков като министър твърди, че е виждал обвинения в контрабанда Стефан Димитров многократно в министерството. Но лично не го познавал.

„Идваше с кола с характерен номер - 0001 или 1000. Спираше откъм улицата, която е забранена - откъм парка. Виждал съм го да влиза и през транспортния вход, там го посрещаше шофьорът на г-н Рашков. Знам, че често са ходило и в КАТ при Тенчо Тенев (б.р. – шеф на КАТ). Включително съм чувал колеги да коментират, че трябва да гонят такива със затъмнени стъкла, пък те ходели при началника“, обясни Петър Тодоров.

Той добави, че отношенията на обвиняемия Стефан Димитров с КАТ били подобни на тези между разстреляния и сочен за дилър на влияние в съдебната власт Мартин Божанов-Нотариуса и Софийската районна прокуратура.

„Тогава е имало банкет на КАТ. Въпросното лице присъствало на масата“, каза Тодоров.

По думите му е виждал Димитрови и в Главна дирекция „Национална полиция“, при директора по това време Венцислав Кирчев.

Изслушването му мина гладко и без напрежение. Но когато дойде ред за изложението на Рашков започнаха коментари и подмятания.

Той не отговори на депутатски въпроси, но направи кратко изложение, в което обясни своето познанство със Стефан и Марин Димитрови. Двамата бяха задържани заедно с бившата шефка на Агенция „Митници“ и обвинени за участие в престъпна група за контрабанда.

По-късно обвинение за участие в същата група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев. Пред депутатите Бойко Рашков заяви, че обвиняемите Димитрови са му носили информация за купуване на гласове в качеството му на министър.

„Поводът е информация, която той (б.р. - Димитров) ми даде на 28 май по дело, смачкано от българската прокуратурата, и дело за подкуп към бившия мнистър от кабинета на Борисов - Мирослав Найденов. Борисов го притискал докато не си оттегли показанията. Софийската градска прокуратура ми отговори, че делото не е при тях, а при главния прокурор. Кой беше тогава главен прокурор? Гешев! Тогава предстояха и избори - тези лица бяха изключително добре запознати с изборната обстановка в Хасково“, каза Рашков.

След което напусна залата. А комисията получи от финансовото министерство отговор на въпрос, зададен към ресорната министърка преди седмица.

През 2023-а година баща и син Димитрови са посещавали институцията.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.