Депутатът от ПП-ДБ и бивш служебен вътрешен министър Бойко Рашков е кадрувал на вечеринки в дома си, разпределяйки задачи, с които да злепостави вътрешния министър от кабинета “Денков” Калин Стоянов, за да му попречи да остане на поста и в служебното правителство на Димитър Главчев. Това обяви пред журналисти самият Калин Стоянов, който остана начело на МВР и в служебния кабинет след серия скандали.

“Имам такава информация за вечеринки, които са организирани в дома на г-н Бойко Рашков в тесен кръг, на които вечеринки са се разпределяли задачи на всеки оттам присъстващите кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана аз на поста министър на вътрешните работи и впоследствие също на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, оттам нататък е започвало и кадруването”, каза Стоянов.

По думите му Бойко Рашков е запознал много хора в МВР с обвинените за контрабанда Стефан и Марин Димитрови. Двамата са обвиняеми, заедно с бившата вече шефка на Агенция “Митници” Петя Банкова и Никола Николов-Паскал за участие в престъпна група за пране на пари, контрабанда на цигари и подкупи. Покрай арестите им изтече информация, че е “правен обиск в офиса” на бившия вече главен секретар на МВР от кабинета “Денков”. Малко след това той подаде оставка. Това послужи като аргумент на служебния премиер Димитър Главчев да остави в проектокабинета си Калин Стоянов като вътрешен министър, за да не остане вътрешното ведомство, освен без професионално и без политическо ръководство. 

По-късно обаче Живко Коцев оттегли оставката си, като заяви, че му е бил оказан натиск от и.ф. главния прокурор и градския обвинител на София. 

Впоследствие започна контролирано публикуване на порции от снимки в избрани медии на обвиняемите баща и син Димитрови с Живко Коцев и с Бойко Рашков в компанията на пачки с пари и пудел, както и на снимки, на които се вижда как Коцев е с бившия министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова в кола на летището, като показва скъп часовник на китката си. По-късно бившият премиер Николай Денков обяви, че Коцев му е доверил, че е получил часовника като „подарък от приятели във връзка с личен празник“.

Главчев остави Калин Стоянов начело на МВР и поиска президентът да освободи със свой указ Живко Коцев, както и стана.

В четвъртък Калин Стоянов внесе яснота около обиска на доскорошния му главен секретар:

“На 3 април, мисля, че сряда беше като ден, сутринта около 8:30 и 9 часа, бившият главен секретар Живко Коцев дойде при мен и каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че той вече е в Софийска градска прокуратура и поисках да се свържа и да говоря с него. Така и стана. Свързах се с него, при което той ми каза, че иска да пусне 3 дни платен отпуск, тоест сряда, четвъртък и петък. Знам, че е направен обиск късно вечерта. Аз тогава също бях в Министерството на вътрешните работи, точно по тази причина. Обадиха ми се и казаха, че е хубаво да бъда в министерството, тъй като ще се извършва обиск в служебния кабинет на господин Коцев. Разговорът беше само вечерта, когато приключиха всички процесуални действия и когато той подписа заявление, с което по собствени причини и желание пожела да напусне. По никакъв начин не съм му оказвал натиск”.

МВР шефът уточни, че познавал Марин и Стефан Димитрови, които са заподозрени в контрабанда и, че ги е запознал именно Бойко Рашков. 

"И двамата ги познавам от господин Бойко Рашков. Когато бях в качеството на директор често ходих в Министерството и ги познавам и двамата оттам. Стефан беше доста по-често там. Ако бях толкова близък, колкото се смяташе и колкото са твърди, може би щях да бъда на някоя от снимките. Не съм ходил на срещи и не съм правил такива срещи", каза Стоянов.

Той допълни и, че е бил разпитван в прокуратурата във връзка с неслучили се назначения в областната дирекция на МВР в Хасково. Баща и син Димитрови, обвинени заедно с шефката на “Митниците”, са от Хасково.

Чуйте прикачения звуков файл.