Вътрешният министър от кабинета „Денков“ и настоящ МВР шеф в служебното правителство „Главчев“ Калин Стоянов е разпитан по разследването за агенция „Митници“. Това съобщи днес пред журналисти в Софийския апелативен съд Ивайло Найденов. Той е адвокат на Стефан Димитров, един от обвинените заедно с шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова за участие в престъпна група за контрабанда на цигари, пране на пари и подкупи. Подведени под отговорност са и Марин Димитров и Никола Николов-Паскал.

Миналия уикенд Софийският градският съд остави Банкова и Стефан Димитров в ареста. Баща му Марин Димитров бе откаран в болница, а Паскал е обявен за издирване и ев неизвестност и до момента. В четвъртък мярката им за неотклонение трябваше да се гледа на втора инстанция. Заседанието обаче беше отложено заради болен адвокат. В залата не се яви Аделина Натина, която защитава Петя Банкова. Отсъствието ѝ бе извинено с медицинска бележка, но въпреки това Натина беше глобена с 500 лв.

А защитата на другия обвиняем поиска отвод на съдия Галя Георгиева, която председателстваше съдебния състав. Аргументът - преди дни в парламента тя казала, че „МВР и прокуратурата са над всичко”, адвокат Ивайло Найденов поиска отвода ѝ. Той се мотивира с това, че „над всичко е законът“. И коментира, че преди дни в сайтове, в които се появиха снимки на обвиняемите баща и син Димитрови с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и с бившия вътрешен министър Бойко Рашков в компанията на пачки с пари и пудел, е било споменато, че именно съдия Георгиева ще гледа мерките.

Коцев буше уволнен с указ на президента Румен Радев, след като преди това сам подаде оставка, впоследствие си я оттегли и обяви, че я е подал под натиск от и.ф. главния прокурор и градския прокурор на София.

„На пудела ще трябва да му се назначи експертиза по всяка вероятност - дали този пудел е идентичен с един друг пудел. Прокуратурата защо не ви обясни, че тези снимки са изтекли от делото – от телефони, които са иззети по делото. Ако са извадени по установения ред, по реда на НПК, тези снимки трябва да са вътре в кориците на делото и само с разрешение на прокурор трябва да бъде предоставени на медиите”, обясни адвокат Найденов.

След кратко тайно съвещание съдебният състав реши да не уважава молбата му и Георгиева не се отведе. Поради отлагането на делото за следващата седмица обаче, то ще бъде гледано от друг съдебен състав.

Чуйте още в прикачения звуков файл.