Временната парламентарна комисията по казуса в агенция „Митници“ не закри заседанието си, на което подробно и открито за акцията и разследването говори шефът на ДАНС Пламен Тончев. Той разказа и за евентуалните връзки между обвинените в контрабанда, политическите сили и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. 

Близо час и при открити врати - в нетипичен за изслушване на шеф на ДАНС стил, председателят на котраразузнаването Пламен Тончев разказа за акцията в агенция „Митници“. 

Със Стефан и Марин Димитрови вече бившият главен секретар на МВР Живко Коцев се запознал чрез бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Контактите им варират от ниските им изпълнителни нива до ръководните нива на граничните служби и полицейските участници. Установено е, че разполагат с влияние върху МВР както върху политическото, така и върху професионалното ръководство на МВР. С Живко Коцев поддържат контакт още от времето, когато той е бил директор в София, както и с Венцислав Кирчев и директорите на областни дирекции", заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев.

"Бившият силов министър Бойко Рашков запознал Живко Коцев с Марин и Стефан Димитрови. Обвинените баща и син са кадрували в МВР - те влияели и върху назначенията в митниците. Петя Банкова назначавала, когото те ѝ казвали", твърди той.

Оценката на Асен Василев за бившата шефка на митниците е друга.

"Петя банкова работеше изключително добре  с чуждите партньори. Беше отговорна за преговорите за това да има 100% скенери на „Капитан Андреево“, за преговорите за това да дойдат чужди митничари. Вече има чужди митничари от САЩ. Очаква се този месец да дойдат от Англия. Имаме разговори на ниво премиер с Макрон след края на Олимпиадата във Франция да дойдат и френски митничари. Водят се разговори и с Австрия. Тя водеше чужди митничари и беше основна връзка с чуждите митнически служби като шеф на „Митническо разузнаване“. Беше логично тя да бъде назначена за шеф на „Митниците“, след като тръгна сливането и Павел Тонев дойде като съветник при мен", каза Василев.

До акцията в началото на април се стигнало след задържане на камион с прикрити кашони с контрабандни цигари. 

"Ролята на Димитровите е да осъществяват контакт с високопоставени лица, за да осигурят протекции. Установена е комуникация с Банкова и Коцев. След залавянето на камиона е осигурил облаги за двамата - Банкова и Коцев - за да могат да направят нов канал", заяви Тончев.

Освен шефа на ДАНС, комисията изслуша и служебният финансов министър Людмила Петкова. Тя не бе подготвена за повечето въпроси, но обеща да отговори по-късно.

"Не съм запозната с такъв сигнал. Знаете, че до преди една седмица бях на друга длъжност. Мога да проверя дали има такъв сигнал", подчерта служебният министър на финансите Людмила Петкова.

Чуйте подробности от прикачения файл.