Акцията в Агенция „Митници” и смяната на главния секретар Живко Коцев са свързани, каза бившият главен прокурор Иван Гешев, преди да влезе на разпит в Националната следствена служба.

По думите му за контрабандния канал се знае от няколко години и той е бил пазен от управляващите, а сега е трябвало да бъде овладян предизборно.

"Това дали има контрабанден канал или няма контрабанден канал не е най-важното. Цялостната картинка е завладяване на съдебната система, което се случи смяна на "Митниците", за да може да се финансират изборите и смяна на главния секретар, за да може да се манипулират изборите, които предстоят", заяви бившият главен прокурор.

Иван Гешев уточни, че причината да бъде извикан на разпит в Националната следствена служба са делата „Барселонагейт”, „Чекмеджета” и „Син кръст” и връзката им с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

"Дали това, че той е имал връзки с тези контрабандисти беше ясно още преди 2-2,5 години. Ясно е, че този канал се пазеше. Сега само ще се смени шефът на този канал", обясни той.

По думите му това е поводът да се направи, но  според него реалната причина е Агенция "Митници" и Министерството на вътрешните работи.

"МВР прави 30% от резултата, останалите 30 ги прави "Информационно обслужване", от 30% купения и платения вот станаха 90%. Финансирането, което се получава от контрабанда и т.н., това е цялата работа. Още от началото е било ясно, че Живко Коцев е такъв, какъвто е. Той е позиция на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са си сложили министъра на вътрешните работи", допълни Иван Гешев.

Чуйте повече от прикачения звуков файл.