"Преписката "Барселонагейт" не е прекратена, а е раздробена. По 4 преписки продължава работа и една е прекратена – конкретно за имота, за къщата в Барселона, която е обитавала Борислава Йовчева, за която се твърди, че е имала близки отношения и дете от Бойко Борисов". Това коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Атанас Чобанов, разследващ журналист, основател и главен редактор на BIRD.bg.

На 17 октомври Софийската градска прокуратура обяви, че е прекратила разследването "Барселонагейт", образувано през ноември 2020 г. по данни за пране на пари, в които бе замесено и името на бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Екип от прокурори стигнал до извода, че няма доказателства, които да сочат категоричен начин, че организирана престъпна група е изпрала пари чрез купуване на имот в Барселона. В съобщението на прокуратурата се акцентира на няколко пъти, че няма никакви данни за "самостоятелни действия" на Борисов във връзка с покупката на имота, нито за движения на пари от негови сметки или за негови указания към други лица за посредничество и сключване на сделката с цел прикриване на действителни права и т.н.

Това се случва месец и половина след като в края на август прокуратурата прекрати разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов с мотив, че няма извършено престъпление. В този смисъл оневиняването на Борисов и за къщата в Барселона беше очаквано, предвид всички действия на настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов до момента.

Атанас Чобанов припомни каква точно е схемата с къщата: "Дружество на Валентин Златев наема като "мандатоносител" Александър Чаушев да купи къща в Барселона с пари на дружеството. Фирмата "Тера тур сервиз" дава повече от 3 млн. лв. на Чаушев, за да купи къщата в Барселона и там да се появи неговото име. Той го прави. Там настаняват Борислава Йовчера и детето ѝ. След това избухва скандалът с публикацията в „Ел Периодико”, Борислава Йовчева напуска къщата, тя се продава за двойно по-малка сума и парите се връщат в "Тера тур сервиз". Само няма обяснение защо тази фирма губи толкова пари, за да живее едно лице там с пълния комфорт в този тузарски квартал".

"Връзката е, че Бойко Борисов първо е добър прител на Валентин Златев и второ, съмнението, че детето на Борислава Йовчева е от него, за което му е искана ДНК експертиза, която той отказва да даде. Съответно прокурорите си затварят очите въобще за тази хипотеза, а тя може да се изследва много подробно от материалите, изпратени от испанската прокуратура", допълни журналистът.

"Виждате колко лесно, ако само един от разследваните лица проговори, Борисов може да се върне в преписките. Те всичките са в ход, водят се някакви процесуални действия, разпити. Достатъчно е едно лице, свързано с тези афери, да проговори, че Борисов седи зад тях или да покаже доказателства, да върне Борисов в схемата, и той отново ще стане разследван", каза още Атанас Чобанов.

Снимка: BIRD.bg

"Испанската прокуратура какво заключи – тя изпрати делото по подсъдност в България, защото не са намерени испански физически лица, които да бъдат разследвани. Тя схемата си е изцяло българска и има само две фирми и един имот в Испания. Няма как, спрямо европейските правила, да се довърши разследването там, тъй като българската прокуратура се счита за компетентна. Колко е компетентна – видяхме", посочи още той.

"Да не забравяме кюлчетата, да не забравяме Мишо Бирата, и че в момента няма нито един действащ политик, който да е в режим на обвинение или с присъда", заяви още Чобанов.

Преди няколко дни Пепи Еврото, който уж беше мъртъв, обвини българската прокурорка в европейската прокуратура, във вземане на подкупи от него. Запитан как тълкува това, журналистът коментира: "Мисля, че това съвпадение с прекратяването на преписката за къщата в Барселона не е случайно – да отвлече вниманието. Пепи Еврото нали се твърдеше, че записвал всички тези транзакции на видео и аудио – да даде записи. Знаем, че на Пепи Еврото се преписва тази фраза – "ако няма доказателства, ще си ги донесем". Това ми изглежда малко като съшито с бели конци. Още повече, че прокурорката е потенциален конкурент на Сарафов за поста главен прокурор. Обяснявам си го като някаква компроматна операция, която да заглуши ефекта от прекратяването на една от преписките "Барселонагейт".

Атанас Чобанов коментира и Делян Пеевски, който е санкциониран по "Магнитски", а вече официален съпредседател на ДПС. "Имаме един много интересен детайл – че САЩ, когато санкционираха Пеевски и Божков едновременно, санкционираха и партията на Васил Божков, а сега какво ще последва за партията на Пеевски - дали и тя ще попадне под санкциите? Би трябвало. Според мен тук виждаме един диференциран подход на САЩ, които си гонят интересите", заяви Чобанов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм