„Безспорно прави впечатление различното поведение на прокуратурата по казуса „Барселонагейт“. Доста дълго време имаше едно затишие и не се случваше нищо по него. Чакаше се преводът на едни документи от Испания“. Това коментира Андрей Янкулов, който е бивш прокурор и старши правен експерт в Антикорупционния фонд, след като бе прекратено разследването срещу Бойко Борисов по казуса с къщата в Барселона, съобщава bTV.

От съобщение на държавното обвинение става ясно, че няма доказателства за извършено престъпление, а именно - пране на пари и закупуването на недвижим имот в Барселона.

Снимка: Андрей Янкулов - стоп кадър bTV

„Имаше момент, когато бившият главен прокурор Иван Гешев някак си се препозиционира обществено-политически и тръгна на борба срещу политическата корупция. И изведнъж делото се забърза и в рамките буквално на дни бяха извършени много процесуално-следствени действия. Стигна се и дори до формално искане на имунитета на бившия министър-председател и депутат Бойко Борисов от парламента. Но това искане потъна и след като господин Сарафов временно пое ръководството на прокуратурата виждаме, че това разследване може би стига до логичния си край“, каза още той.

Янкулов обясни, че прекратяването ще си остане предмет евентуално на някаква вътрешно-институционална проверка в прокуратурата.

„Ние така и няма да можем да разберем, вследствие на един външен поглед, дали в крайна сметка това е било правилното решение да се прекрати“, добави той.

Янкулов каза, че хора от това разследване са предмет на ново в друг сюжет.

„Бойко Борисов не е включен в тази група. Инициалите на две лица са посочени, едното от които е Б. Й. Може би става дума за Борислава Йовчева. Тоест, сега срещу нея се води разследване, за друг сюжет за потенциално пране на пари, който е свързан с някакви имоти и дружества в Турция, доколкото се разбира от прессъобщението“, каза той.

Янкулов коментира и че евентуално в някакъв бъдещ момент, ако се проведе вътрешно-институционална проверка на правилността на това постановление, то потенциално би могло да бъде отменено постановлението за прекратяване от горестоящ прокурор и да се възобнови разследването за Барселона.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм