Прокуратурата прекрати делото, известно в публичното пространство като "Барселонагейт", съобщиха от Софийска градска прокуратура. Разследването се водеше срещу организирана престъпна група за изпиране на пари.

По това дело през юни бившият вече главен прокурор – Иван Гешев поиска депутатски имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да му бъде повдигнато обвинение. Самият Борисов първоначално отказваше да даде доброволно имунитета си, но по-късно го направи.

"В рамките на досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия, включително разпити на над 20 свидетели, сред които бивши магистрати, народният представител от 49-ото Народно събрание Б. Борисов и други", се посочва в съобщението на държавното обвинение.

По време на разследването са били събрани и множество писмени и веществени доказателства. Извършено е било претърсване и изземване, изготвена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за разследване до Кралство Испания и Република Кипър. 

"След обстоен анализ и проверка на всички събрани материали екип от прокурори от СГП е стигнал до извода, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано“, посочват от прокуратурата. 

По време на разследването не са били събрани и доказателства, от които да бъде направен категоричен извод, че недвижим имот е закупен с парични средства, придобити от престъпление.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм