Не са установени данни за престъпление по досъдебното производство, свързано със снимките, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. Според обвинението кадрите са били подправени.

„Експертизите установяват подправка в метаданните им и констатират несъответствия в изображенията, които обосновават предположение за манипулиране и поставят под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал”, уточняват от СГП.

В рамките на досъдебното производство са назначени и изготвени седем компютърно-технически експертизи на 17 файла – 16 снимки и един видеоматериал, както и една допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза.

СГП е изпратила пет заповеди за разследване до Германия, Франция, Австрия, Испания и Белгия във връзка с изследвания снимков и видеоматериал, на който са изобразени банкноти в евро, както и жълти предмети, наподобяващи златни кюлчета.

„Не е възможно да бъде доказано по несъмнен начин дали банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и пистолет действително са се намирали на изобразеното на снимките място. Не може да бъде доказано и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти, колко на брой са и на каква обща стойност”, допълват от прокуратурата.

Според отговора на Централната банка на Франция една от тези банкноти не съществува, което „допълнително разколебава извода за достоверност на снимките”, уточняват от обвинението. „Всичко това навежда на извод, че обективно е възможно да са били извършени манипулации на направените снимки, включващи добавяне на нови детайли, изменение на съществуващи или изтриване на такива. В отговорите от националните банки на Германия и Испания се посочва, че не са в състояние да установят дали посочените на снимките банкноти са в обращение или същите са изтеглени”, твърдят от СГП. 

При детайлното изследване на изображенията са установени множество несъответствия - липса на водни знаци на изображения на банкнотите с номинал от 500 евро; несъответствие в цвета на холограмните знаци на изображения на банкноти; разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление; наличие на размити петна по части от изображенията на банкнотите; физическото разположение на използвания ластик; разлика в структурата на две или повече изображения на банкноти, намиращи се на една снимка (много добра резолюция на банкнота, на която се вижда серийният номер и размазани букви и цифри на банкноти, на които не се виждат серийни номера). На някои снимки ластиците, използвани за стягане на банкнотите, са в неестествена позиция, а на други снимки - изобщо липсват, посочват от прокуратурата.  

„Въпреки че са извършени всички възможни действия по разследването, не може да бъде доказано по несъмнен начин на коя дата и от кого са били заснети съдържащите се на процесните седемнадесет файла снимки и видеозапис. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не могат да се приемат за достоверни предвид назначените и изготвените по делото експертизи. Поради това не се установяват и действителните  дати, на които снимките са направени, за да могат да се търсят лицата, които са посещавали имота. Отделно от това липсва и информация за лицата, които са посещавали имота изобщо, защото охраната от НСО не е имала задължение и не е записвала данните на посетителите”, обясняват още от обвинението. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм