Бившият главен секретар Живко Коцев прекара три часа на разпит в Антикорупционната комисия и излезе като обвиняем. Той е привлечен под отговорност за участие в организирана престъпна група, потвърдиха от Софийската градска прокуратура. Мярката му за неотклонение е парична гаранция от 20 000 лв., а Коцев се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

Коцев бе призован в Антикорупционната комисия  в 14,30 ч. Яви се, придружен от двамата си адвокати Даниела Доковска и Илиян Василев. Три часа по-късно тримата излязоха. Коментар направи само адвокат Василев:

"Какво се е случило могат да ви кажат само колегите от прокуратурата. Нямаме никакви съмнения, че г-н Коцев не е извършил никакви престъпления“, каза Василев.

Проблемите на Коцев започнаха, след като бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше задържана и обвинена за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, заедно със Стефан Димитров, баща му Марин Димитров и Никола Николов-Паскал, който е в неизвестност. В деня на ареста Живко Коцев подаде оставка. Ден по-късно я оттегли, като заедно с бившия вече премиер Николай Денков заявиха, че се е оттеглил от поста под силен психологически натиск, оказан му от вътрешния министър Калин Стоянов. По-късно беше съобщено, че е бил притискан за оставка и от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

Сега Коцев е защитен свидетел по това разследване по негово искане.

Пикът на скандала достигна, след като контролирано изтекоха лични снимки в някои медии на обвиняемите баща и син Димитрови с Живко Коцев и с бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков в компанията на пачки с пари и пудел. Появиха се фотографии, на които се вижда как Коцев е с бившия министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова в кола на летището, като показва скъп часовник на китката си. По-късно бившият премиер Николай Денков обяви, че Коцев му е доверил, че е получил часовника като „подарък от приятели във връзка с личен празник“. Накрая по предложение на служебния премиер Димитър Главчев прездентът Румен Радев уволни Живко Коцев от поста главен секретар на МВР.

Чуйте прикачения звуков файл.