„Живко Коцев получи нашата подкрепа. Аз мога спокойно да заявя, че на мен разиграването на тази ситуация в този момент, в предизборна ситуация, по-скоро поражда у мен съмнение, че това не е разследване, което се води изцяло по юридически мотиви, а напротив - от политически. Винаги възниква такова съмнение, когато подобен казус се повдига преди избори. Ако това става в една стандарна политическа обстановка, по-малко биха били тези съмнения“. С тези думи депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев коментира ситуацията около вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев в предаването на Дарик „Без претенции“.

По отношение на изтеклите снимки на Коцев в компанията на заподозрените в контрабанда и обвинени за участие в престъпна група, заедно с шефа на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Минчев коментира:

„Конкретно със снимките, сега част от тях, да, безспорно изглеждат притеснително - не мога да отрека това, но не искам аз да давам някаква присъда, защото други институции трябва да го направят“.

Минчев призна, че всяко съмнение, че може да има чадър над контрабандните канали в Агенция „Митници“ звучи „притеснително“, но дали има трябвало да установи съдът.

Запитан за снимката, на която се вижда самият той в компанията на бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, заедно с разследвания за контрабанда Стефан Димитров, Минчев обясни, че няма спомен кога и къде е направена, но допусна, че е в Кърджали по време на предизборна кампания. Стефан Димитров заяви, че не познава.

По отношение на подкрепата на бившия премиер Николай Денков спрямо Живко Коцев, Минчев напомни, че бившият главен секретар на МВР се е срещал с и.ф. главния прокурор, градския прокурор на София и шефа на бившата КПКОНПИ.

“Това е притеснителен момент. Начинът, по който се провежда тази среща и тук искам да кажа даже, независимо кой е бил инициаторът, защото дори и Живко Коцев да е поискал тази среща с цел да разкрие някаква информация, дори той да е поискал, самата конфигурация от хората, с които се срещнал Живко Коцев за мен поражда въпроси”, заяви Минчев.

Той анализира и защо се е наложило съвместното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ.

„Изборите от 2023 година не дадоха мнозинство, което да е ясно, стабилно и да може да си постави реформаторски цели и да не съдържа ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” - аритметиката в НС е такава. Така че вариантите бяха или да отидем на избори, или да направим този доста труден опит. Направихме го. Този опит донесе някои успехи. Аз не мога да кажа, че е бил изцяло неуспешен, но по отношение на реформите в службите”, каза депутатът от ПП-ДБ.

На въпрос как ще ПП-ДБ ще  обяснят на избирателите си в предизборната кампания омекналото политическо говорене с ГЕРБ по време на сглобката, Минчев заяви:

“В рамките на кампанията ще се опитаме да обясним на хората, което давам си сметка, че след 9 месеца, в които сме имали общо мнозинство с ГЕРБ, подкрепяно и от ДПС в някои ситуации, ще бъде по-трудно да го обясним на нашата избиратели, но това което ще се опитаме да обясним отново е, че ако смятат нашата визия за развитието на страната за най-съответстваща и на тяхната, би било добре да гласуват за нас”. 

Вижте целия разговор в прикачения видео файл.