ДАНС и Антикорупционната комисия с акция по неотложност в Агенция "Митници". По непотвърдена информация операцията е за противодействие на контрабандата. Претърсена е агенцията и дома на шефката на агенцията Петя Банкова. Обискиран е и домът на нейния заместник Людмил Маринов. 

Банкова е бивш служител на ДАНС, където била в лоши отношения с началника си Пламен Тончев, обясни самата тя пред медиите на излизане от агенциятта.

"Преди няколко години Пламен Тончев по типичния за тях механизъм реши, че ще ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добре представени резултати. Това е основната им схема, когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което, аз казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах Напуснала съм официално ДАНС".

Предстои Банкова тепърва да се запознава с мотивите за акцията, но коментира, че не подпомага контрабандата, а се бори срещу нея. 

По информация на БНТ операцията на ДАНС е свързана с раследване на сочения за контрабандист и бивш митничар Николай Николов - Паскал и неговите евентуални връзки за организиране на контрабандните канали.

"Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава", каза Банкова и заяви, че не познава Паскал.

Коментар по темата направи и министърът на финансите в оставка Асен Василев, като запита защо от ДАНС не са информирали премиера Николай Денков в оставка за акцията в Агенция “Митници”. 

“Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на госпожа Банкова. Знаете, че тя, откакто стана шеф на Агенция "Митници", имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 кг хероин на пристанищата", заяви Василев.

Той припомни, че по сигнал от правителството на Австрия и други служби, Банкова е уволнила над 20 митничари, сред които и шефовете на граничните пунктове, където имало данни за контрабанда. Според него интерес от акцията имат онези, които покровителстват каналите за контрабанда.

"Имаме вече митничари от САЩ на Капитан Андреево и в Бургас. Очакваме и митничари от Англия на "Капитан Андреево". Трябва да изчакаме да видим какви доказателства ДАНС и КПКОНПИ ще извадят. Ако има какъвто и да е проблем с корупция или нещо такова, разбира се, ще вземем съответните мерки. Това, което излезе като информация, неофициално, е, че,  когато са влезли, са иззели от нейното бюро разработки за пресичане на допълнителни канали. Тя има пълна свобода да се определя екипите. Това, което съм изискал, е да се координира с нашите международни партньори, за да защитим нашата граница по най-добрия начин, да може да се събират приходите и да се пресекат каналите", каза Василев.