"Борисов загуби главното си оръжие срещу своите партньори в управлението, което имаше преди, а именно възможността да въздейства по начина, по който е свикнал". Това заяви бившият говорител на кабинета “Петков Лена Бориславова в предаването "Стълбището" по Дарик. 

"Борисов се озовава в една реалност, която му е много трудно да управлява, а на моменти му е много трудно и да разбира. Той се озовава в една ситуация, в която няма лостове на влияние, които имаше преди. Лидерът на ГЕРБ има наследството от последните 12 години, в които държи перманентната власт през регулатори и през служби", каза тя.

Относно избора на Румен Радев за служебен премиер в лицето на Димитър Главчев Лена Бориславова заяви:

"Радев трябваше да реши дали да избере ярка политическа фигура на ГЕРБ, или господин Андрей Гюров от "Продължаваме промяната", и той направи своя избор. Любопитното е, че този избор явно бил направен още преди да минат формално всички консултации".

"С избора на Главчев ГЕРБ загубиха роля на удобна опозиция в управление", допълни тя.

По думите ѝ в разговора си с господин Гюров, Радев по никакъв начин не е отворил темата Андрей Гюров да бъде служебен премиер. 

"Решението за това да се избере ярко лице на ГЕРБ е било направено отдавна, следващите срещи са били абсолютно проформа", допълни тя.

Според нея е трудно да избягаме от абсолютно кристалния отговор, че Димитър Главчев е ярко политическо лице на ГЕРБ.

"Радев, както в предишни години, целеше да си избере своеволно аватар, чрез който да прокарва 30-годишни политики в енергетиката, без да носи отговорност за това. Защото няма електорална възможност да бъде оценена тази негова политика, понеже неговият мандат изтича".

Относно влиянието на Борисов Лена Бориславова коментира:

"Преди 9 месеца господин Борисов, по различни причини, които той не одобрява и не са му приятни, му се наложи да влезе в една сделка, която беше неизгодна за него. Защото няма толкова ярки политически лица на ГЕРБ в кабинета, а неизгодна, защото му се наложи за първи път, вероятно в неговата политическа кариера, той да се съобразява с политически партии и лидери, които не са от неговата порода. Това не е нашата коалиция ПП-ДБ. Ние не сме хора, които може да управляваш с компромати, например. Той не може да ни изкоши по начин, по който е свикнал да изкошава свои и чужди, за да прави това, което си иска. Също така, ние нямаме, не изповядваме неговите причини и мотиви да бъдем в политиката".

"Влезли сме в това нещо, наречено българска политика, именно заради това, че разбираме по друг начин правенето на политика и целите ни не са да вземем нещо за себе си, а да се опитаме всички заедно да живеем в един по-добър свят", заключи тя.

Цялото интервю с Лена Бориславова, гледайте в прикачения файл.