"Нямам проблеми, а временни предизвикателства! И искам да направя космосът достъпен".

Думите са на основателя на EnduroSat Райчо Райчев в предаването “Стълбището” по Дарик. Като основател и изпълнителен директор на супер иновативната българска компания за разработване на високотехнологични и аерокосмически проекти, в началото на 2023 г. той изстреля свой сателит на борда на ракетата Falcon-9 на SpaceX. 

Предприемачът беше избран за “Мъж на годината” от слушателите на Дарик и пред Константин Вълков в събота той сподели, че с бизнеса си е успял да сбъдне детската си мечта:

Само 5% от космическите компании са инфраструктурни като нашата, които създават самия космически кораб, сателита. Интегрират полезните товари и помагат на управлението му, когато той е в орбита. Когато видях тези 5%, които са гръбнакът на космическата индустрия, много бързо ми просветна, че тези компании са хардуерно фокусирани, т.е. те създават единични сателити за конкретни нужди на конкретен клиент.

Като голяма своя радост и постижение, Райчев отбеляза създаването на магистърска програма за космическо образование. Той коментира, че 75% от времето на студентите ще бъде практика, което е изключително важно.

„Стахът не успя да ме победи“ заяви предприемачът и допълни:

Научих се да не ми пука от страха, от вътрешния ми страх. Всеки човек има страхове. Минават ти през главата различни неща – и в личен и в професионален план. Научих се да не ми пука от това и се почувствах много по-свободен. Когато чувстваш, че си истински свободен, това ти дава голяма доза допълнителна сила

В момента компанията работи по създаването на трето поколение сателит, с което се надяват да успеят да понижат цената на услугата, за да е по-достъпна за клиентите. „Ние бяхме едни от първите с фиксирана цена“ заяви Райчев. EnduroSat навлиза и на пазара на сателитите до 200 кг, като в момента е водещ производител на наносателити до 50 кг.

На въпрос дали обмисля да се занимава с политика, предприемачът категорично отрече и коментира, че е оптимист, че обществото ни ще успее само да се излекува от „туморите“.