На тържествена церемония във вторник вечерта бяха раздадени наградите „Мъж на годината” за 2023 година. Отличието получи предприемачът, който изведе България в орбита на високотехнологичните космически разработки Райчо Райчев. 

Константин Вълков, Дарик радио

Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио, връчи на Райчо Райчев българска, кавалерийска сабя по руски образец от 1883 г., символ на чест и достойнство, която притежава всеки Мъж на годината.

„С тази сабя искам да съсека страховете си, че няма да успея“, каза Райчев и призова присъстващите да мечтаят и да сбъдват мечтите си.

Той е основател и изпълнителен директор на супер иновативната българска компания за разработване на високотехнологични и аерокосмически проекти EnduroSat, която в началото на 2023 г. изстреля свой сателит на борда на ракетата Falcon-9 на SpaceX. 

Михаил Дюзев, Дарик радио

Академията на Дарик радио номинира за „Мъж на годината“ 2023 г. още баскетболистът Александър Везенков, признат от НБА за един от най-продуктивните играчи на “Сакраменто Кингс” и Георги Господинов - първият български писател, отличен с престижната, международна литературна награда “Букър”.

Георги Господинов

Решаващият глас в присъждането на отличието обаче бе на публиката, която имаше възможност да гласува в платформата manoftheyear.bg до 30 април. 48% от гласовете в анкетата на сайта бяха за победителя Райчо Райчев.

По традиция награди бяха раздадени и в още няколко категории:

В категория “Легенда” бе отличен един от най-добрите полузащитници в националния отбор, футболистът и треньор Красимир Балъков, а наградата му бе връчена от дългогодишния журналист в спортната редакция на Дарик радио Стефан Стоянов.

Красимир Балъков и Стефан Стоянов

“Мис ТВ Чар” тази година отиде при репортера Ванина Недкова от БТВ, която получи наградата си от миналогодишната победителка в категорията Бесте Сабри.

Ванина Недкова, бТВ

Специалната награда на екипа на Дарик взе художникът Греди Асса.

Греди Асса и Жана Асса

В категорията “Смело сърце” бе отличен 14-годишният Никола Байкушев, който сам се втурна да гаси пожара до бургаското езеро Вая през март 2023 година. Това е най-младият мъж, който получава награда, в цялата история на конкурса „Мъж на годината. 

Никола Байкушев

Церемонията "Мъж на годината" се осъществява с подкрепата на: Johnnie WalkerJTIBlack Sea Gold,

Официален кетъринг партньор на церемонията на 14 май: My Choice