Райчо Райчев е основател и изпълнителен директор на супер иновативна българска компания за разработване на високотехнологични и аерокосмически проекти, която в началото на 2023 г. изстреля свой сателит на борда на ракетата Falcon-9 на SpaceX. Той е един от тримата, номинирани от академията на Дарик радио за „Мъж на годината“ 2023 г.

“За девет години успяхме да изстреляме в орбита няколко хиляди електроники за сателити на борда на различни сателитни системи и постепенно пораснахме във възможността ни да създаваме сами цялостна сателитна система, т.е. сателит”, разказа предприемачът в ефира на Дарик радио.

Първият сателит на EnduroSat е бил изключително малък и с тегло едва около 1.3 кг. Впоследствие процесът по създаване на сателитните системи еволюира и в момента компанията произвежда системи с над 100 кг. тегло, които вече не се категоризират като наносателити.

“Цялостната концепция на компанията е че ние сме инфраструктурна космическа компания, т.е. ние изграждаме сателитите, които носят сензори, чиято информация е витална за всички други икономически сектори за земята”, разказа Райчев.

Пътят към мечтата

Всичко започва от едно таванско помещение 25 кв.м. през 2015 г. и една мечта, че космосът може да бъде универсално по-достъпен. 

“Идеята еволюира. Най-логично беше да започнем с доста големи иновации в областта на самото сателитно строене и инженеринг, т.е. можем ли да напраивм сателит, който да се преизползва многократно за различни мисии, а не да се създава сателит единичен за всяка отделна мисия. И започнахме да създаваме самата технология”.

Образователната програма "Космически предизвикателства"

Като първи избор във висшето си образование бъдещият предприемач се спира на историята. Впоследствие обаче интересът го отвежда до космическите науки и технологии.

“Обичах историята много. След това се преборих за пълна стипендия да уча космически науки и технологии. За кратко бях в програма на НАСА, на Европейската космическа агенция. Пътувах по света, работих в Бразилската космическа програма. Пътят беше много разнообразен. 2010 г. се върнах в България и създадох програма за образование за космос, защото моята идея беше много елементарна. Ние имаме все още добро инженерно и технологично образование, но нямаме никакво приложно космическо образование.

В крайна сметка, ако погледнете една космическа компания, съвкупността от хора в екипа, повечето от тях са инженери, които са електроинженери, механични инженери, радио инженери. И аз се замислих много бързо, че всъщност в една космическа компания има много малко на брой космически инженери, които разбират от космос, останалата част са много добри инженери в различни области.

Ами тогава какво ще стане, ако успеем да убедим светила от света на космоса да дойдат в България, да говорят на вече доказали се млади момчета и момичета, които са технологично грамотни. И така започнахме 2010 г. с една образователна програма. Поканих в България няколко водещи експерти от целия свят, с които имах щастието да работя и да ми преподават.

За моя радост повечето дойдоха директно, защото за тях България беше доста голяма екзотика. Голяма част от тях не знаеха нищо за страната и дойдоха от чисто културно любопитство. По време на тази програма и случването и в Софийския университет всъщност се запознах с хората, които станаха първият екип на EnduroSat”.

Цялото интервю на Михаил Дюзев и Иво Райчев с един от тримата номинирани в конкурса на Дарик радио "Мъж на годината" Райчо Райчев, гледайте и слушайте в прикачения файл.

Кой ще е носителят на приза за 2023 г. решавате Вие!

С подкрепата на: Johnnie Walker, JTI, Black Sea Gold

Официален кетъринг партньор на церемонията на 14 май: My Choice